573 612 лв. без ДДС ще заплати Община Варна на

...
573 612 лв. без ДДС ще заплати Община Варна на
Коментари Харесай

Купуват понтони и машини за новото Рибарско пристанище на Карантината

 573 612 лева без Данък добавена стойност ще заплати Община Варна на компаниите, които завоюват публичната поръчка за закупуване на принадлежности и машини, плаващи понтони и гасителни средства за рибарското пристанище " Карантината " в регион " Аспарухово ", научи Varna24.bg

Оборудването е належащо за реализацията на плана за " Модернизация и реорганизация на рибарско пристанище " Карантината “, околност Карантината, регион " Аспарухово “ с три обособени позиции “.

Поръчката е разграничена в три обособени позиции: Закупуване на принадлежности и машини; закупуване на понтони и гасителни средства. Във връзка с това Община Варна е изпратила покана за присъединяване надлежно на фирма  " Баш Майстора " за първата позиция, към " Космос Шипинг “ АД за втората и " Цикония “ ООД за третата позиция. 

Предметът на поръчката е обвързван с избор на реализатор, който да извърши следните действия: доставка на артикули, както и всички нужни предварителни действия по използването на стоките, като инсталационни или монтажни работи, тестване на машини и уреди (когато е приложимо) и други по всяка обособена позиция поотделно, с цел да се реализира главната цел на плана, а точно рационализация и реорганизация на съществуващото рибарско пристанище " Карантината “, околност Карантината, регион " Аспарухово “, Община Варна като по този метод ще се сътвори предпазена акватория за безвредно акостиране на риболовен лодки, посредством което ще се удовлетвори потребността за основаване на модерни условия за реализиране на риболовна активност със относително дребни плавателни съдове.

Припомняме, че реализацията на плана е по процедура " Рибарски пристанища, кейове за разтоварване, рибни тържища и покрити лодкостоянки на Програма за морско дело и риболовство 2014-2020 година, според подписан Административен контракт от 18.05.2018 година за даване на безплатна финансова помощ.

Очаква се след построяването си новото рибарско пристанище в околност Карантината в " Аспарухово " да бъде най-модерното по Северното Черноморие. То ще се трансформира в същински шлагер освен за риболовците, само че и измежду жителите с наличен рибен ресторант и неповторима панорамна площадка на покрива на триетажната постройка, която ще бъде издигната. Ще има зони за разходка и отдих.

Ръководителят на плана Румяна Гороломова увери, че новата зона няма да засегне по никакъв метод постройките на риболовците, които сега населяват територията в съседство. 

Общата стойност на плана е 13 737 263 ЛВ., само че заради по-ниска оферта при избора на реализатор средствата са понижени с към 150 000 лева. 

Пристанището има обходен път по кейовете с широчина 6 метра от всички страни, допускащ достъп и краткотрайно прекъсване на превоз, и 1 метър за инфраструктура - колонки за ток, вода, изпомпване на вода и отпадни води, пожарни хидранти, осветителни стълбове и др. 

По западния мол на оборудването ще бъде обезпечена пешеходна алея с дължина към 100 метра, ширина 5 метра и кота 2 метра над морската вода като самобитно уголемение на плажа, която се отделя от територията на пристанището с висок ограден парапет. Предвидени са две панорамни площадки. 

Главната цел на плана е след модернизацията на съществуващото рибарско пристанище да бъде обезпечено дейно, регламентирано, несъмнено и хигиенично разтоварване, предпазване, продажба и спедиция на уловената риба и водни организми. 

Реализацията на плана, който ще отвори 17 нови работни места, е да утвърди морския образ на Варна и обезпечи стабилно развиване на риболовната дейност, като резервира занаята риболовство като занаят на риболовците в района. 

Морето и риболовните традиции са част от идентичността на Варна и региона. Изграждането на ново съвременно рибарско пристанище ще даде нови форми на икономическо развиване, като подкрепя съхраняването на традициите. Реализацията на плана планува основаването на предпазена акватория за безвредно акостиране на риболовен лодки, посредством които ще се удовлетвори потребността от основаване на модерни условия за реализиране на риболовна активност съ относително дребни плавателни съдове и основаване на подобаващи места за акостиране и разтоварване на улова при хигиенични условия и продажба. 

Засега места за яхти в пристанището не са планувани. Капацитетът му ще бъде за 113 дребни лодки, 8 плавателни съда с размери от 18 до 24 метра и 5 места за лодки над 24 метра. 

За ползвателите на пристанището и риболовците ще има специфичен пропускателен режим. Все още не е ясно какви ще са изискванията за използването на местата, само че евентуално ще се заплаща наем за това. 

Според плана най-малко в околните 5 години пристанището ще остане общинска благосъстоятелност. 

Според предвижданията в зоната на пристанището ще бъде построена солидна постройка. На първият етаж ще бъде осъществявана краткотрайната обработка на рибата. Ще бъдат сложени хладилни камери, а самата продажба ще се осъществява отвън постройката на прилежащата улица. 

На втория етаж на постройката ще се обитават офиси, в това число и за митнически надзор, клуб на рибаря, зала за провеждането на конференции и договаряне на продукцията.

Най-атрактивен ще бъде третият етаж, където ще бъде построен наличен рибен ресторант за посетителите, а на покрива на постройката ще бъде построена неповторима амфитеатрална площадка, от която ще може да се съзерцава морето. 

18-метрова вита стълба ще свързва последните етажи с покрива на постройката, също така ще бъдат построени и два асансьора. 

Към комплекса ще бъде построена и сервизна работилница да ремонт на лодките. 

Стана ясно още, че за реализирането на плана към този момент не е планувано одълбочаване на дъното, което е от пясък и кал. Контрабуна ще пази да няма затлачване от мястото на пристанището. 

Предвидено е построяването на тръбопроводи и канализация, само че нищо няма да бъде отвеждано в морето, увериха от екипа, работещ по плана. 

За лодките ще бъдат построени същ колонки с ток и вода. В зоната ще има към 20 паркоместа, само че доста повече ще има по улица, която ще води от центъра на " Аспарухово " към пристанището. 17 750 квадратни метра е строителството в морето. Строител на пристанището е компания " Партньори Варна ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР