57% от софтуера, инсталиран на компютрите в България, е неправилно

...
57% от софтуера, инсталиран на компютрите в България, е неправилно
Коментари Харесай

Проучване: 57% от използвания софтуер в България е нелицензиран

57% от софтуера, конфигуриран на компютрите в България, е погрешно лицензиран. Това демонстрира изследване на браншовата организация BSA. Стойността е с 3% по-ниска по отношение на предходния отчет, оповестен през 2016 година

Проучването мери размера и цената на нелицензирания програмен продукт, конфигуриран на лични компютри допълнително от 110 страни и райони, като включва съвсем 23 000 респондента – от самостоятелни консуматори и чиновници в компании до ИТ шефове.

„ Организациите по света пропущат икономическите преимущества и изгодите за сигурността, които добре управляваният програмен продукт обезпечава. Компаниите би трябвало да вкарат стратегии за ръководство на софтуерните активи (SAM), посредством които да правят оценка и ръководят софтуера в мрежите си. Това, от своя страна, ще им помогне освен да понижат риска от съществени кибер офанзиви, само че и да усилят приходите си “, разяснява Виктория Еспинел, президент и основен изпълнителен шеф на BSA.

Въпреки че постепенно понижава, потреблението на нелицензиран програмен продукт е към момента необятно публикувано, показва се в отчета. Нелицензираният програмен продукт се употребява в притеснителни мащаби, възлизайки на 37% от софтуера, конфигуриран на лични компютри по света – спад със единствено 2 процентни пункта по отношение на 2016.

ИТ шефовете регистрират, че нелицензираният програмен продукт става все по-рисков и безценен. Щетите, породени на фирмите по света от злотворен програмен продукт в резултат на нелицензиран програмен продукт възлизат на към 359 милиарда щатски $ годишно. ИТ шефовете споделят, че предотвратяването на офанзиви върху данните и други опасности за сигурността са главната причина да подсигуряват, че мрежите им са напълно лицензирани.

Подобряването на ръководството на софтуера е освен наложително за сигурността, само че и дава икономическо преимущество. Когато фирмите подхващат прагматични стъпки за възстановяване на ръководството на софтуера, те могат да усилят приходите си с до 11%, допълват анализаторите.

Организациите могат да подхващат значими стъпки, с цел да подобрят ръководството на софтуера си. Проучванията демонстрират, че организациите могат да понижат с до 30% годишните си разноски за програмен продукт, като внедрят дейно ръководство на софтуера (SAM) и стратегия за усъвършенстване на софтуерните лицензи.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР