57 населени места в област Перник посрещат тази нощ празника

...
57 населени места в област Перник посрещат тази нощ празника
Коментари Харесай

57 населени места в област Перник посрещат празника „Сурва“

57 обитаеми места в област Перник посрещат тази нощ празника Сурва. Празникът " Сурва " ще възпламени тази нощ сурвакарски огньове в 57 обитаеми места в Пернишко. С ритуала, непокътнат в региона повече от две хилядолетия, се отбелязва Васильовден по остарял жанр и настъпването на Новата година.

 Сурва кукери БГНЕС
Около огньовете ще заиграят маскирани със страховити ликове и маски, облечени в кожени платнени и сламени костюми, опасани от хлопатари и звънци. Въплътената религия в обичая е, че земята се пречиства за ново начало, че колкото по-силен е грохотът от звънците, толкоз по-далеч ще избяга лошотията, а искрите на огъня вещаят благодат. В кулминационната точка на празника сурвакарски групи от разнообразни села си дават срещи, с цел да обединят сили в успеха на положителното.
 
Гостоприемни домакини редят трапези с обичайни зимни ястия като вариво, пача, баница, с цел да върви и греяната ракия.

 
Маскираните обикалят къщите с благослов за здраве и в утрешния ден. В групите един до различен, преобразени застават представители на три генерации от родовете. Затова от края на 2015 година обичаят " Сурва " е в представителната листа на Юнеско като нематериално културно завещание на човечеството.-->
 
Месният празник е в основата на Международния фестивал на маскарадните игри " Сурва ", чието 28-о издание ще се организира в Перник от 25 до 27 януари.
 Сурва кукери БГНЕС, списък
Каквото и да се каже и напише за празника в Пернишко тази нощ, ще е малко. Емоцията му не може да се съобщи, а само да се изживее.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР