57-годишният мъж, който над 20 часа стоя барикадиран в блок

...
57-годишният мъж, който над 20 часа стоя барикадиран в блок
Коментари Харесай

Барикадиралият се в Овча купел с шизофренично минало

57-годишният мъж, който над 20 часа заставам барикадиран в блок в София, е заплашвал с ликвидиране притежател на охранителна компания. Това се е случило след отвод да бъде нает на работа.

Когато от полицията го потърсили за пояснение, Ивайло Коцев изпаднал в рецесия, почнал да стреля и се барикадирал в жилището си в столичния квартал „ Овча купел “.

След като още в неделя вечерта полицията съумя да влезе в дома на мъжа, той бе изведен оттова едвам в понеделник сутринта. Задържан за 24 часа. Предстои да му бъде направена психиатрична експертиза, защото е с отклонения и е лежал неведнъж в клиники.

По случая е формирано досъдебно произвеждане за закана за ликвидиране. Ако експертизата покаже, че той може да носи отговорност за дейностите си, ще му бъде повдигнато обвиняване. Ако не, както допускат проверяващите, ще бъде настанен в психиатрично заведение, оповестява Нова телевизия.

Преди два месеца 57-годишният мъж отишъл на изявление за работа. „ След като не е утвърден, в един дълъг интервал от време стартира да изпраща SMS-и, насочат се съществени закани, в това число и за ликвидиране и в това число за разпра със притежателя на фирмата”, съобщи шефът на Столична дирекция на вътрешните работи Георги Хаджиев.

В събота заплашваният подава сигнал в полицията, че мъж с камуфлажна униформа и оръжие го е търсил в офиса му. Затова от полицията отиват на адреса на 57-годишния мъж. „ При опит да влязат в контакт с лицето, в жилището се чува презареждане и стартира да се стреля. Може би има изстреляни над два пълнителя”, разяснява още Хаджиев.

След това мъжът се барикадира. Полицаи и психолози пробват да договарят с него часове наред, само че без триумф. Затова вземат решение да влязат в дома му принудително през терасата. „ Целта на влизането е едната тактическа двойка да му отвлече вниманието, до момента в който другата го неутрализира”, уточни Георги Хаджиев.

„ Той нямаше доста време да реагира. Колегите влязоха доста бързо, професионално, не можа да реагира по никакъв метод, беше задържан”, съобщи заместник-директорът на Столична дирекция на вътрешните работи Антон Златанов.

Газовият револвер, с който мъжът стрелял, не бил регистриран. „ Глобата, която може да му се наложи, в последна сметка, е до 500 лв.. Може би би трябвало да се намерения за смяна в законодателството”, сподели Георги Хаджиев.

Това не е първа сходна демонстрация за 57-годишния мъж. Предишната е от 2015 година. Отново с газово оръжие. „ В заведение за бързо хранене по някакъв метод е влезнал в вербален спор с някаква гражданка. След това демонстративно отново е извадил револвера си на масата”, съобщи Ивайло Хаджиев.

Мъжът страда от биполярно разстройство, шизофрения и има проблеми с алкохола. Според психолози не е несъмнено, че това е повода за държанието на 57-годишния мъж.

„ Такова държание може да има всеки при някакви избрани условия. Поради това се назначава експертиза, която да изследва всички аспекти на това държание и да реши дали това е болестно положение или е резултат на някакви други фактори”, разяснява психологът Цветеслава Гълъбова.

Съседите на Ивайло още са в потрес. „ Той е учтив, деликатен. Да отключи такова нещо е доста тъжно”, сподели Надя Гаджева, съседка.

Шефът на охранителната компания, който е бил заплашван, отхвърли коментар.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР