56 лекарства за хипертония, аритмия и други подобни заболявания ще

...
56 лекарства за хипертония, аритмия и други подобни заболявания ще
Коментари Харесай

Денков: Над 50 лекарства за сърдечни заболявания ще станат безплатни

56 медикаменти за хипертония, аритмия и други сходни болести ще се поемат напълно от Здравната каса и ще бъдат безвъзмездни за пациентите. Включени са всичките лекарствени форми, които се намират в аптечната мрежа. Това заяви министър председателят акад. Николай Денков преди днешното държавно съвещание.

„ Сърдечносъдовите болести са съществена причина за високата смъртност в нашата страна. 600 хиляди души одобряват лекарства за високо кръвно и болно сърце. Досега те доплащаха едни от най-високите цени в Европа - 75% от цената на медикаментите си “, заяви акад. Николай Денков. Той означи, че за 25 години битие на Здравната каса нито едно държавно управление не е намерило запаси и воля да обезпечи гратис лекуване на тези пациенти. Министър-председателят означи, че с днешното решение на държавното управление е извоювана една борба в името на българските жители. Премиерът подчертава, че тази смяна ще има и обществен резултат, защото за българите с ниски приходи спестените средства ще са опция да си купят по-качествена здравословна храна и отделят средства за културни действия. „ В дълготраен проект това е и мярка против демографската рецесия. Защото навременното и постоянно лекуване ще понижи високата смъртност от сърдечносъдови болести “, сподели още акад. Денков.

" Здравната каса и Министерство на финансите осигуриха безвъзмездна терапия на сърдечните болести. Над 50 медикаменти за хипертония, аритмия и други сходни болести ще се поемат напълно от касата и ще са безвъзмездни за пациентите ", съобщи Николай Денков на съвещание на Министерски съвет.

По думите тази смяна ще има и обществен резултат.

" Българите с ниски приходи, със спестените средства от лекарства, ще могат да си разрешат по-здравословна и качествена храна, да си купят билети за спектакъл, кино, концерти. В дълготраен проект това е мярка против демографската рецесия, тъй като навременното и постоянно лекуване ще понижи високата смъртност от сърдечни болести ", разгласи Николай Денков.

Денков разяснява и значимостта от премахването на студентските такси.

" Друга тематика с значими позитивни обществени и демографски последици е и премахването на студентските такси, които ще се одобряват през днешния ден. От нея ще се възползват 127 000 студенти и докторанти ", удостовери Денков.

Днес кабинетът ще одобри и решение, с което ще бъдат отстранени таксите за образование на студентите и докторантите държавна поръчка още през тази академична година. От мярката ще се възползват 127 хиляди души.

Министър-председателят посочи, че напъните, които държавното управление поставя си костват и работата би трябвало да продължи.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР