55% от хората в малките населени места не са виждали

...
55% от хората в малките населени места не са виждали
Коментари Харесай

55% от хората в малките населени места не са виждали лекар от година |

55% от хората в дребните обитаеми места не са виждали доктор от година. Това показват резултатите на програмата за обществена отговорност „ Забавно лято, грижовна есен “ на фондация bCause в съдействие с Българска болнична асоциация (ББА). 

През есента на 2021 година бяха проведени прегледи от лечебни заведения от ББА за възрастни хора в 24 обитаеми места от тютюнопроизводителни райони. Прегледите в област Русе, Пазарджик и Благоевград се организираха в интервала 7-24 септември 2021 година

Общият брой на прегледаните хора и в трите района е 1418 души. Прегледаните хора до 65 година са 704, а над 65 година – 714.

„ Целите на плана „ Забавно лято, грижовна есен “ съответствува с задачата на ББА да създадем здравната система налична за всички пациенти. При визитите на лекари в дребните обитаеми места беше открито, че има хора, завърнали се от чужбина без здравноосигурителни права. В същото време е значимо да отбележим, че макар че програмата е предопределена за възрастни хора, не е върнат никой, потърсил лекарска помощ, в това число и деца “, разяснява адв. Свилена Димитрова, ръководител на ББА.

Установените случаи на болести по информация на пациентите и доказани с прегледите е 727 или 51%. В същото време откритите случаи на болести, неглижирани или нелекувани редовно от пациентите, са 112 – близо 8%. Установени са 93 случая на болести, незнайни досега на пациентите. Предписаните ограничения за предварителна защита са близо 800, а предписаните ограничения за лекуване са над 240.

Екипи от лекари експерти по кардиология, гастроентерология, ортопедия, урология, неврология, офталмология и ендокринология организираха прегледи по места съгласно декларираните потребности. Прегледите се реализираха от медицински експерти от лечебните заведения МБАЛ „ Хигия “, Пазарджик, МБАЛ „ Пулс “, Благоевград и УМБАЛ „ Медика “, Русе – които са членове на ББА, в Крумовград, Странджево, Бенковски, Чорбаджийско, Чакаларово, Стамболово, Силен, Шишманово, Караманци, Сатовча, Вълкосел, Кочан, Слащен, Абланица, Хаджидимово, Дулово, Нова черна, Цар Самуил, Искра, Окорш, Правда, Черник, Браничево, Ясенково.

Предписаните ограничения за предварителна защита от лекарите и в трите района включват хранителен и двигателен режим, рехабилитация. Други мерки за лекуване са планов банкет, нова терапия, спомагателни лабораторни изследвания; нови лекарства, планова хоспитализация, оперативно лекуване, очила, спомагателни прегледи, в това число незабавна хоспитализация.

Забавно лято, грижовна есен ” се реализира в тютюнопроизводителните райони от 2015 година насам - Благоевград, Кърджали, Силистра, Хасково и Шумен, от Фондация BCause с финансовата поддръжка на Филип Морис България като част от самодейностите на компанията за корпоративна обществена отговорност и световната й тактика за стабилно развиване. Освен здравни грижи програмата обгръща още и областите обучение и предприемачество.

За миналите 7 години “Забавно лято, грижовна есен ” обхвана над 3 255 деца сред 7 и 14 година, 117 учители, 6 400 възрастни хора и 250 екипа млади бизнесмени в 26 дребни обитаеми места на 11 общини от 5 тютюнопроизводителни района. Досега в програмата са вложени общо към 1,4 милиона лв..

Програмата е притежател на редица влиятелни награди за цялостна корпоративна обществена отговорност и стабилно развиване, както и за принос в сферите на образованието, здравната грижа и поощряване на предприемачеството в България.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР