55% от хората, които не живеят в собствено жилище, възнамеряват

...
55% от хората, които не живеят в собствено жилище, възнамеряват
Коментари Харесай

Над половината от хората без собствено жилище планират покупка на дом

55% от хората, които не живеят в лично жилище, имат намерение да закупят такова, като близо половината от тях показват жилищния заем като главно средство за финансирането му. Данните са от национално представително онлайн изследване у нас, направено от Gemius България по поръчка на Пощенска банка.
На второ място се подрежда опцията за финансиране на покупката със лични средства, посочена от 25% от интервюираните, 2% от тях биха употребили заем от приятел/роднина, а останалите 25% – композиция от жилищен и потребителски заем или посредством лични средства и жилищен/потребителски заем.
Експертите на Пощенска банка регистрират значителен растеж в запитванията за жилищно кредитиране от началото на годината. Над 50% е нарастването на настояванията за нови жилищни заеми, получени в институцията, по отношение на същия интервал на предходната година.

Най-активно продължава да е търсенето на жилища в огромните градове – София, Пловдив, Варна и Бургас, които образуват към 75% от новите заявки за ипотечен заем в банката. Средният размер на заема също бележи растеж, като за първите 5 месеца на 2019 година доближава до 56 500 евро, по отношение на 51 200 евро за същия интервал предходната година.
46% от хората, взели участие в изследването, които към този момент са изтеглили жилищен заем, споделят, че инвестицията в неподвижен парцел обезпечава сигурност и успокоение за бъдещето. Останалите аргументи, които те показват за вземането на заем, са потребността от жилище в съответно обитаемо място (44%), желанието за автономия (37%), нарастване на членовете на фамилията (30%), опция да обезпечат дом за децата си (30%).
Изследването демонстрира още, че най-често жилищен заем употребяват хора с висше обучение, на възраст сред 30 и 40 години, фамилни и със междинен приход от 900 до 2000 лв. на месец.

Въпреки ясната наклонност към цифровизация и все по-честото потребление на онлайн услуги, изследването сочи, че потребителите (88%) към момента избират банковия офис като най-често употребяваното място за кандидатстване за заем, а персоналната консултация с банков специалист – като главен източник на информация.
С цел даване на цялостна експертна консултация и финансови решения, които да са все по-лесно налични за клиентите, Пощенска банка разполага с 30 профилирани центъра за жилищно кредитиране , като единствено за 2018 година финансовата институция откри 5 нови – 3 в София и по един във Варна и Плевен.
„ Стремежът ни е да сме оптимално потребни на нашите клиенти при покупката на нов дом. Знаем, че те имат потребност от надеждна консултация за избора на подобаващ артикул, от спомагателна информация и подпомагане в процеса на кандидатстване и усвояването на заема, както и от гъвкави финансови решения, които дават отговор оптимално на техните потребности. Клиентите ни търсят повече сигурност при взимане на решение за дълготрайна инвестиция като жилищния заем.

В отговор на техните упования стартирахме предлагането на нов жилищен заем с 1 и 3 години закрепена рента. Така можем да подсигуряваме на своите клиенти, че вноската им няма да се увеличи в първичния интервал на заема. Това е изключително значимо за тях, тъй като най-големите разноски, свързани с новия дом, са точно при започване на периода на заема “, разясняват от Пощенска банка.
Към жилищния заем има и спомагателни преимущества като благоприятни условия за отстъпки, парични бонуси посредством новаторската сметка за заплата „ Супер сметк@ ” и пакетни стратегии за сложно банково обслужване, застрахователните пакети „ Живот “ и други Потребителите могат да заявят и неповторимия за пазара „ Спестовен жилищен заем “, с който да получат повече от своите спестявания, без да губят опцията когато и да е да ги употребяват за други свои потребности.
Допълнителна информация за жилищните артикули на Пощенска банка можете да научите на уеб страницата на банката – www.postbank.bg, в профилираните центрове и офисите на банката, посредством консултация с мобилен банков специалист или онлайн видео консултация през Skype.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР