55% от хората, които не живеят в собствено жилище, възнамеряват

...
55% от хората, които не живеят в собствено жилище, възнамеряват
Коментари Харесай

55% от хората без собствено жилище планират покупка на дом

55% от хората, които не живеят в лично жилище, имат намерение да закупят такова, като близо половината от тях показват жилищния заем като главно средство за финансирането му. Данните са от национално представително онлайн изследване у нас, направено от Gemius България по поръчка на Пощенска банка. На второ място се подрежда опцията за финансиране на покупката със лични средства, посочена от 25% от интервюираните, 2% от тях биха употребили заем от приятел/роднина, а останалите 25% – композиция от жилищен и потребителски заем или посредством лични средства и жилищен/потребителски заем.

Експертите на Пощенска банка регистрират значителен растеж в запитванията за жилищно кредитиране от началото на годината. Над 50% е нарастването на настояванията за нови жилищни заеми, получени в институцията, по отношение на същия интервал на предходната година. Най-активно продължава да е търсенето на жилища в огромните градове – София, Пловдив, Варна и Бургас, които образуват към 75% от новите заявки за ипотечен заем в Банката. Средният размер на заема също бележи растеж, като за първите 5 месеца на 2019 година доближава до 56 500 евро, по отношение на 51 200 евро за същия интервал предходната година.

46% от хората, взели участие в изследването, които към този момент са изтеглили жилищен заем, споделят, че инвестицията в неподвижен парцел обезпечава сигурност и успокоение за бъдещето. Останалите аргументи, които те показват за вземането на заем, са потребността от жилище в съответно обитаемо място (44%), желанието за автономия (37%), нарастване на членовете на фамилията (30%), опция да обезпечат дом за децата си (30%).

Изследването демонстрира още, че най-често жилищен заем употребяват хора с висше обучение, на възраст сред 30 и 40 години, фамилни и със междинен приход от 900 до 2 000 лв. на месец.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР