55-годишният милиардер Олег Тинков стана първият руски олигарх, когото британските

...
55-годишният милиардер Олег Тинков стана първият руски олигарх, когото британските
Коментари Харесай

Лондон прости на руски олигарх, вади го от черния си списък

55-годишният милиардер Олег Тинков стана първият съветски олигарх, който английските управляващи извадиха от черния лист със наказания, оповестява ТАСС, базирайки се на документ, оповестен от Министерството на финансите на Обединеното кралство.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 11235
Тинков бе включен в санкционен лист, включващи изземване на активи и възбрана за даване на доверителни услуги, още на 24 март предходната година, месец откакто Русия нахлу в Украйна. От самото начало предприемачът счете това за неточност и го отдаде на " бюрократичното бързане ". За разлика от множеството съветски олигарси, останали лоялни на Кремъл, създателят на Tinkoff Bank побърза да се разгласи против войната и даже разкритикува президента Владимир Путин. 

В обява в Инстаграм предприемачът написа: " Не мога и не желая да бъда свързван с фашистка страна, която стартира война с мирния си комшия ".

Впоследствие Тинков се отхвърли от съветския си паспорт и сега има единствено кипърско поданство. Нетното му благосъстояние сега се прави оценка на 646,7 млн. $ - внезапен спад по отношение на оптималната му чиста стойност от 7,7 милиарда $, сочат данните на Forbes.

„ Британското държавно управление направи дълбока неточност, като ме вкара под наказания. И както споделиха моите юристи, ти ще бъдеш първият, който ще бъде изваден оттова. Това очевидно е техническа неточност “, твърдеше настойчиво Тинков.

През март Bloomberg заяви, че  милиардерът публично се е обърнал към английското външно министерство с молба да го извади от листата със наказания.

В изказването си предприемачът показва, че е склонен с решението на английското държавно управление да наложи наказания против хора, които поддържат Кремъл и способстват за специфичната военна интервенция на Русия в Украйна.

„ Тъжно е, че те (британското правителство) неправилно сметнаха, че аз съм един от тези хора. Премахването на глобите от мен би било почтено и би означавало, че западните наказания не са ориентирани против всички руснаци, а единствено против тези, които поддържат Путин “, сподели Тинков в изказване.

Наскоро английският милиардер, създателят на Virgin Group Ричард Брансън се застъпи за Тинков, заяви вестник The Times.

„ Въпреки че Олег Тинков беше богат съветски предприемач, той в никакъв случай не е бил олигарх. Винаги съм го познавал като динамичен бизнесмен, който самичък се е построил “, сподели Ричард Брансън, добавяйки, че счита налагането на наказания против господин Тинков за „ безразсъдно “.

Също по този начин английският милиардер акцентира, че „ постоянно е подкрепял Олег Тинков и му е съчувствал “.

Тинков основава банката " Tinkoff " през 2006 година Сега тя е една от най-големите онлайн банки в света с към 8 млн. клиенти единствено в Русия. Преди да стартира да се занимава с банково дело, той основава верига заведения за хранене, наред с компания за произвеждане на замразени храни, както и такава за бира. След като продава пивоварния си бизнес на InBev основава банката.

През 2013 година Tinkoff Bank излиза на Лондонската фондова борса, а малко по-късно предприемачът започва и верига от първокласни хотели в Мексико, Франция, Италия и Русия.

Тинков е женен за естонката Рина Восман, като двата имат три деца. Дъщеря им Даря учи в Кралския лицей в Лондон, а синовете Павел и Роман в Оксфорд.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР