55-годишната Вероника И. отива на съд заради незаконното събаряне на

...
55-годишната Вероника И. отива на съд заради незаконното събаряне на
Коментари Харесай

Съдят 55-годишна жена заради събарянето на паметник на културата в Пловдив

55-годишната Вероника И. отива на съд поради противозаконното срутване на постройка - монумент на културата, в центъра на Пловдив, оповестиха от Апелативната прокуратура в града.

 Незаконно събориха емблематична вековна къща в центъра на Пловдив Виж още

Преди две години къщата на богатия търговец на тютюн Васил Куцоглу, проектирана от известния проектант Йосиф Шнитер, беше разрушена. Според притежателя на парцела Светослав Митов постройката е съборена, тъй като е била рискова.

Вероника И. е упрекната за това, че на 5 юни 2019 година, в гр. Пловдив е провела реализиране на незаконна активност в предпазена територия за запазване културното завещание и недвижима културна полезност.

Според прокуратурата тя е знаела, че се реализира нарушаване на Закона за културното завещание - закононарушение по чл.277а, ал.6, вр. алинея 4 от Наказателния кодекс.

Обвиняемата била прокурист на ЕООД, основано през 2017 година Основен предмет на активността на компанията били строителство и покупко-продажба на недвижими парцели. През октомври 2017 година сдружението закупило парцел на ул. " Гладстон " № 12, който включвал необитаема постройка, състояща се от три фасадни стени. Носещата структура на постройката била монолитна. Тя се намирала в приемливо положение и не съществувала заплаха да се самосрути, показват от прокуратурата.

 Снимка: Трафик Нюз

Обвиняемата знаела, че постройката е под протекция на специфичното законодателство. Първоначалната концепция била постройката да се реставрира, да се дострои и да се продаде.

През 2018 година от компанията била потърсена професионална помощ от проектант и бил направен план за реорганизация. Проектът включвал опазване на фасадата с декоративните пластики и допълнение на изчезнали фрагменти, забележими в архивни документи.

По отношение на импортирания план имало позитивно мнение от НИНКН, след което той бил координиран с Министерството на културата. Въз основа на него, през март 2019 година, основният проектант на регион " Централен " в гр. Пловдив издал позволение за ремонт, възобновяване и и реорганизация на съществуващата постройка, само че не и за сриването ѝ.

Въпреки това на 5 юни 2019 година обвинената, отклонявайки се от обсега на разрешението за градеж, се свързала със строителна компания, с цел да изпрати екскаватор в парцела на " Гладстон " №12.

По делото са били разпитани очевидци, назначени са били и са били приобщени заключенията на строителни експертизи, съгласно които положението на постройката е било приемливо и атмосферните условия не са довели до повреди. Било е открито, че дейностите по унищожаване на постройката не са били съгласувани и утвърдени от Министерството на културата, като са били осъществени в нарушаване на експлицитните процедури на специфичното законодателство - Закона за културното завещание.

Предвиденото от закона наказване за закононарушението, в осъществяването на което В.И. е упрекната, е отнемане от независимост до пет години и санкция от две хиляди до 10 хиляди лв.. Предстои Окръжен съд - Пловдив да насрочи разпоредително съвещание по делото.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР