55-годишен от пловдивското село Труд е настанен в университетската болница

...
55-годишен от пловдивското село Труд е настанен в университетската болница
Коментари Харесай

Заразеният със западнонилска треска се подобрява!

55-годишен от пловдивското село Труд е настанен в университетската болница "Св. Георги " със западнонилска тресчица.

"От 2 до 5 август е бил на частна екскурзия в Истанбул. Няма спомен да е бил ухапван от комари. Два дни след завръщането си от Турция почувствал гадене и болки в корема, почнал да повръща, получил и стомашно разстройство ", обясниха от здравното заведение.

Приет е във Втора клиника по хирургия на УМБАЛ "Свети Георги " – Пловдив, поради подозрения за кървави изпражнения. Тези подозрения не се удостоверяват и на втория ден от престоя си в клиниката пациентът подвига висока температура и получава световъртеж.

Консултиран е с невролог и инфекционист, които го насочват за проучване за паненцефалит – инфектиране на сивото и бялото вещество в мозъка. На 9 август е изместен в Клиниката по инфекциозни заболявания на УМБАЛ "Свети Георги ". През първите два дни от престоя му там положението му се утежнява и става прекоматозно – изпада в сопор. Направени са 3 проучвания със скенер и 1 – с ядрено-магнитен резонанс, който демонстрира, че пациентът в действителност е с паненцефалит.

Междувременно са взети 2 проби и са изпратени за проучване в национална референтна лаборатория. Така на 3 септември се потвърждава, че болестта на 55-годишния мъж е западнонилска тресчица.

В момента положението му е усъвършенствано, той към този момент е контактен и съответен. Все още има лека пареза на десния крайник, само че се чака да премине. Провежда се рехабилитация и прогнозите на лекарите от Клиниката по инфекциозни заболявания са, че през идната седмица мъжът ще бъде изписан, съобщи "24 часа ".
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР