55-годишен мъж от пловдивското село Труд е с потвърдена вече

...
55-годишен мъж от пловдивското село Труд е с потвърдена вече
Коментари Харесай

Пациентът със западнонилска треска вероятно ще бъде изписан следващата седмица


55-годишен мъж от пловдивското село Труд е с доказана към този момент от тестванията диагноза - западнонилска тресчица. След тежко прекоматозно положение пациентът се усъвършенства, оповестяват от Университетската болница "Св. Георги " в Пловдив. Лечението му протича в Клиниката за инфекциозни болести.

Два дни дни преди първите недоволства пациентът е бил на къса частна екскурзия в Истанбул, разхождал се е към Босфора. Няма спомен да е бил ухапван от комари.

На 7 август, към този момент в България, стартира да се оплаква от гадене и болки в корема, стомашно разстройство. Приет е във Втора клиника по хирургия в УМБАЛ "Св. Георги ", където на втория ден подвига висока температура и получава световъртеж.

След съвещания с невролог и инфекционист, са извършени проучвания за паненцефалит - инфектиране на сивото и на бялото вещество в мозъка. На 9 август той е изместен в Клиниката по инфекциозни заболявания на УМБАЛ "Св. Георги ", в първите два дни там положението му се утежнява и става прекоматозно - изпада в сопор. Направени са му три проучвания със скенер и едно с ядрено-магнитен резонанс, който потвърждава диагнозата за паненцефалит. Междувременно две негови проби са изпратени в национална референтна лаборатория в София. Там на 3 септември се потвърждава, че болестта е западнонилска тресчица.

Проведеното лекуване на пациента е сполучливо, той към този момент е контактен и съответен. Все още има лека пареза на левия крайник, само че прогнозата е добра, чака се тя да премине. Провежда се рехабилитация и лекарите считат, че през идната седмица пациентът ще бъде изписан.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР