55 филма ще покаже 32-рото издание на Киномания. Това стана

...
55 филма ще покаже 32-рото издание на Киномания. Това стана
Коментари Харесай

55 филма на 32-рото издание на КИНОМАНИЯ

55 кино лентата ще покаже 32-рото издание на Киномания. Това стана ясно на главната конференция, която се състоя през днешния ден в Клуб 1. От екипа на НДК показаха ребрандирана зала 42, която се трансформира в Клуб 1. Името е определено, с цел да подчертае връзката на мястото с емблематичната зала 1 на НДК, където се организират над 300 събития годишно. Клуб 1 е в непосредствена непосредственост до залата и е опция за добавена стойност към нея - пространство, в което да се организират пре- и афтър празненства, конференции, коктейли и прочие, свързани със събитията в най-голямата зала на Двореца. Това е очебийно и от фотографиите по стените, представляващи знакови събития в залата от актуалната 2018-та година- дело на фотографа на НДК Орлин Огнянов.

„ Концепцията не е нищо ново по света. Фокусираме се върху пространствата, където бихме могли да задълбочим културното прекарване. Всяка една огромна културна зала по света има такова пространство за срещи и прекарване преди и след събитието. Много е значимо в целия културен развой всички участници – актьори, спонсори, институции, да имат място, в което да обменят мисли и идеи”, акцентира ръководителят на Съвета на шефовете на НДК Борислав Велков и добави: „ За 32 години съвсем 1 млн. фенове са посетили фестивала, който стартира като Световна кинопанорама. Може би въздействието е било върху милиони като цяло, защото тези хора са предавали своите усещания и страсти на фамилиите и приятелите си. Спомняте си годините, когато с цел да се докоснеш до огромен емблематичен филм трябваше да посетиш НДК, зала 1 и международната кинопанорама! Много малко фестивали и събития са се запазили толкоз дълго време. Това е другата ни посока тази година - отделяме внимание и на процесите, които вършат фестивала резистентен и му дават вероятност и бъдеще. Убеден съм, че тази година ще бъде забавно, емоционално”, сподели още Велков.

От името на Столична община – обичаен сътрудник на Киномания- одобрение сервира Биляна Генова, шеф на Дирекция „ Култура”:
„ Киномания е един от фестивалите, които имат голяма заслуга за това София да бъде креативен град на киното на ЮНЕСКО от 2014 година насам и да пази тази купа с всяка минала година. Това е допустимо с помощта на приобщаването освен на киноманите, само че и на всички хора на града, както и гостите на столицата, и децата на града ни към това велико изкуство. Благодаря извънредно доста за равнището, което поддържа Киномания и за това, че НДК е едно от най-красивите и емблематични места за просвета в града ни”, показа още Биляна Генова.
Г-н Пиер Гийме – културен аташе на Френския културен институт- показа френската стратегия в границите на кинопанорамата, включваща 9 кино лентата с акцент върху комедиите със обществен привкус, както и анимацията „ Белия зъб” по класическата книга на Джек Лондон.
От своя страна, Луиджина Педди – шеф на Италианския културен институт- описа забавни детайлности за кино лентата „ Те” на огромния режисьор Паоло Сорентино.

Четири български игрални, един български документален филм и една копродукция с българско присъединяване ще имат своите премиерни прожекции в кино „ Люмиер Лидл” по време на Киномания. Екипите им показаха своите продукции.
Режисьорът Костадин Бонев и акторът Пенко Господинов анонсираха „ Далеч от брега”, режисьорът и сценарист Киран Коларов, продуцентката Галина Тонева и актьорите Каталин Старейшинска и Ованес Торосян споделиха какво ги е заинтригувало в работата им по кино лентата „ Мълчанието на сестра ми”, а продуцентът Павел Павлов и младежът Константин Гергинов описаха за кино лентата на режисьора Мария Веселинова - „ Смарт Коледа”.
Документалият филм на режисьора Георги Тошев „ Соня Йончева. Sempre Libera” е документалното заглавие в тазгодишната Киномания. Повече за него описа Ема Константинова- съсценарист и режисьор по монтажа на кино лентата.
В програмата на Киномания е включена и една провокативна копродукция с българско участия, спечелила две награди на фестивала в Карлови Вари - „ Не ме интересува дали историята ще ни запомни като варвари”. Интересни детайлности за нея разкри продуцентът от българска страна Росица Вълканова.
На финала от НДК оповестиха, че екипът на Киномания стои зад мистериозната тийзър акция „ Коя е Невена?”, в която в продължение на няколко седмици София бе залята с черни плакати с червен надпис „ Коя е Невена?”, а след това същият въпрос се появи на основни кръстовища в столицата. Акцията се оказа част от акцията за популяризирането на кино лентата „ Времето е наше”, който ще даде формален старт на Киномания на 15 ноември.
В последния стадий от акцията една от актрисите във кино лентата – Ирини Жамбонас - направи безмълвен пърформанс по време на конференцията, четейки книга с надпис „ Коя е Невена?”. „ Невена е облик от кино лентата „ Времето е наше”, героиня в книга, нереалност, само че и действителност. Невена е по-доброто „ аз” на всеки от нас. Невена е магията, която единствено киното може да сътвори. Затова отдайте се на магията на киното”, приканиха уредниците от НДК.
Билетите са в продажба на касите на НДК, както и онлайн на tickets.ndk.bg.
Гледайте селекцията на Киномания 2018, с цел да видите огромните филми преди огромните награди!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР