55,7 % или 693 от анкетираните дават положителен отговор на

...
55,7 % или 693 от анкетираните дават положителен отговор на
Коментари Харесай

Над 60% от здравните работници са били жертва на психическо насилие на работното място

55,7 % или 693 от интервюираните дават позитивен отговор на въпроса " Поставени ли сте на работното място под риск от стрес и принуждение? ". Над 60% показват, че са били жертва на психическо принуждение на работното място.

Като съществени аргументи се показват свръх натовареност и дефицит на личен състав, повишени условия на пациенти и родственици на пациенти, работа с малцинства, вътрешни спорове сред медицинския личен състав в резултат на натовареността.

Това демонстрират данни от национално изследване на заболеваемостта и отсъствието от работа поради психосоциални опасности в бранш " Здравеопазване ", направено от Федерацията на синдикатите в опазването на здравето - КНСБ.

Проведено е от 1 май до 30 октомври тази година и обгръща 1245 лица - лекари, медицински сестри, санитари и административен личен състав от 53 лечебни и здравни заведения.

58,3 % или 726 от интервюираните показват, че психоклиматът на работното им място не е добър. Изследванията демонстрират, че медицинските служащи в по-млада възраст имат по-високо равнище на емоциално безсилие спрямо сътрудниците си в по-зряла възраст. За една трета от тях, този факт е повода за търсене на реализация в чужбина.

Сред водещите стресови фактори, свързани с професионалната среда, са посочени полагането на ексклузивен труд - 51,8% от интервюираните, нощна работа и работа в празнични дни, удължено работно време , сумираното му пресмятане, незадоволително време за отмора, извършване на несвойствени задания, администрация, чести и продължителни наряди заради мъчно намиране на заместници. Нивото на напрежението при експертите по здравни грижи, които дават наряди, пък е 4 пъти по-високо от това на останалите.

75% показват, че не получават оценка на активността, която извършват.

Близо 57% от интервюираните смятат, че би трябвало да имат опция да вземат независими решения и да поемат отговорност. Над 30% от интервюираните показват, че работят в пространства с висок звук, изложени са на прекомерно ниски или прекомерно високи температури , химични и биологични сътрудници, прахуляк и лъчения.

За близо 68% от интервюираните при осъществяване на трудовите им отговорности съществува риск за тяхното здраве. За тревога, безпокойствие и проблем със съня признават 43,7%, физическо и психическо безсилие след работа имат 63%, прочувствено разстройство, сърцетуптене, главоболие изпитват 38%, а болки в гърба, мускулите и ставите - 64%.

Много индикативен и пораждащ паника е фактът, че 91% или 1133 от интервюираните смятат, че не се подхващат ограничения за премахване на посочените аргументи, свързани с психосоциалните опасности.

" Проблемите на здравната система у нас през последните години, свързани с разпределението на финансовите средства, задълбочаващата се липса на здравни експерти, ниските заплати, както и огромните разлики в заплащането в бранша са в основата на растящите психосоциални опасности измежду здравните служащи. Психосоциалните фактори се отразяват на работоспособността, физическото и психическото им здраве ", съобщи доктор Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ и ръководител на ФСЗ при представянето на изследването.

По думите му резултатът от въздействието на отрицателните фактори води до трайното повишаване на междинната възраст на медицинския личен състав , невисок дял на заетите в опазването на здравето под 30 година, и мощно изразен дефицит на експерти по здравни грижи, анестезиолози и лекари в обособени области.

Психосоциалните рискови фактори на работното място са професионален стрес, принуждение и тормоз, дискриминация.

" Най-ярък индикатор за връзката сред психосоциалните фактори на работната среда и здравето на работещите е професионалният стрес. Доказано е посредством лабораторни проучвания, че колкото по-висок е стресът на работното място, толкоз по-голяма е вероятността натрупващото се напрежение да се трансформира в основа за трудови контузии ", разясни Кокалов.

Вицепрезидентът на КНСБ уточни, че е належащо да се подхващат ограничения за изцяло решение на казуса посредством законодателни начинания - промени в Кодекса на труда, Наредби за здравето и сигурността при работа и други

" Синдикатите упорстват за непоклатимост и резистентност на финансирането на опазването на здравето , като се заделя основан на ситуационен разбор на потребностите и непрестанно възходящ % от Брутният вътрешен продукт, по-добра координираност и отчетност в другите браншове ", разясни доктор Кокалов.

По думите му с цел да бъдат стимулирани медицинските експерти и да се привлекат младежи, които да останат да работят в България, са създали оферти за смяна в законодателството , позволяваща на общините и страната, като притежатели на лечебни заведения, да придобият права за доплащане на трудови хонорари.

Към предложенията им се включват още финансовия стандарт и методиката за систематизиране на средствата за трудови хонорари да станат неразделна част от КТД, с закрепени процентни съотношения за заплати на медицинския личен състав, в цената на всички клинични пътеки да се дефинират разноските за възнаграждение на труда на лекарите и на експертите по здравни грижи и други

КНСБ предлага на обществените сътрудници взаимно създаване на " Харта за психологично здраве " в бранш " Здравеопазване ". Тя ще е предопределена за потребление както от ръководителите на здравните и лечебните заведения, по този начин и от чиновниците. В нея ще залегнат главните провокации при ръководството на психосоциалните опасности, използване на ефикасни системи за оценка на главните рискови фактори , осведомеността за психосоциалните проблеми, опциите за ранна предварителна защита и попречване на професионалния стрес.

Георги Колев, зам.-председател на комисията по опазване на здравето в Народното събрание, е на мнение, че в намирането на решения за проблемите в здравния бранш би трябвало да се включат и министерствата на образованието и труда и обществената политика.

Според него, преди да завършат приблизително обучение, младежите би трябвало да знаят по какъв начин да оказват първа помощ и по какъв начин да реагират при инфаркт или инсулт. Социалното министерство и Национален осигурителен институт пък можело да се включат в доплащането на оздравителния развой.

Изпълнителният шеф на " Пирогов " проф. Асен Балтов уточни, че институтът е един от дейните участници в изследването и резултатите фактически са тревожни. Изключително мъчно е да съхраним хората си и да са здрави, акцентира той.

Балтов разясни, че ограничения в тази посока се вземат и за задачата в " Пирогов " са назначени двама психолози, вършат се профилактични прегледи, наложителна имунизация на работещите в незабавните звена , обновява се сградният фонд. Въпреки това процентът на употребяваните болнични е висок.

През 2018 година 34,5 от колектива е употребявал болнични, а тази година все още - 25 на 100.

Проблемът не може да се реши с напъните на една институция. Здравеопазването е недофинасирано , посочи доктор Иван Кокалов.

Той подсети, че секторът е в очакване да бъдат изпълнени обещанията след извършената национална стачка на медицинските служащи на 7 октомври.

КНСБ упорства в бюджета на НЗОК за следващата година да има в допълнение 200 млн. лева, от които ¾ да са за заплати, както и за обезпечаване на още 5-6 млн. за детското опазване на здравето.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР