55 000 са домакинствата, които използват твърдо битово отопление в

...
55 000 са домакинствата, които използват твърдо битово отопление в
Коментари Харесай

55 000 домакинства в София са на твърдо битово отопление

55 000 са семействата, които употребяват твърдо битово отопление в Столична община, оповестиха от пресцентъра на общината.

След многофакторен разбор общо 51 572 семейства са посочени като предпочитани за подмяна на отоплителните им уреди с по-екологични такива. Това демонстрират данните от изследване на Енергийна организация – Пловдив по поръчка на Столична община и показано през днешния ден публично пред членовете на Постоянната комисия по околна среда към Столичния общински съвет.

Съобразно равнищата на излъчванията на фини прахови частици и експонирането на семействата, които се отопляват с твърдо битово гориво и са с рекомендация за предпочитана подмяна на отоплителните уреди, са разпръснати допълнително от половината региони на Столична община (15).

„ Осредненият профил “ на тези семейства демонстрира, че населяват пространства от към 96 кв. м и заявяват приход по към 500 лева./човек от семейството. Най-често те живеят в тухлени здания (67%) до 3 етажа (57%), издигнати преди 2000 година (84%). Повече от половината от жилищата не са топлоизолирни (57%).

Значителна част от проучването на Енергийна организация – Пловдив е отдадено на настройките на семействата. Анализът регистрира, че измежду семействата има високо равнище на осъзнатост на обстоятелството, че битовото отопление е извършител на съществени здравословни и екологични проблеми, както и че е нужна замяната му с по-екологичен метод на отопление.

Сред главните фактори, които биха стимулирали семействата да заменят отоплителните си уреди с по-екологични, са по-ниските месечни разноски, които ще дават за отопление, по-голямата успеваемост на самото отопление и по-малкото замърсяване.

Сред най-предпочитаните други възможности са отопление на природен газ, топлофикация, пелети и климатик. Изведените данни сочат, че общите разноски за Столична община при подмяната на отоплителните тела на семействата варират в диапазона 1300 – 5300 лева на домакинство, според от отоплителната повърхност и размер на жилището, както и съществуващата инфраструктура.

Данните от изследването ще послужат на екипа на Столична община за предприемане на бъдещи политики за понижаване на излъчванията от твърдо битово горене, както и при подготовката на планове за замяна на отоплителните съоръжения на семействата, в това число и по ОПОС.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР