544 тона е заразеното със салмонела пилешко месо, което е

...
544 тона е заразеното със салмонела пилешко месо, което е
Коментари Харесай

Над 500 тона се оказа заразеното със салмонела месо

544 тона е инфектираното със салмонела пилешко месо, което е импортирано от Полша в България, а не както беше оповестено през вчерашния ден – над 100 тона, осведоми bTV. 

„ Около 109 тона към този момент са открити и конфискувани. Заразеното месо не е стигнало до комерсиалната мрежа, а е било на склад при разнообразни оператори “. Това разгласи земеделският министър Десислава Танева. Тя посочи, че са изпратени 17 сигнала по системата за известяван на Европейската комисия за рисковите партиди с охладено пилешко месо от Полша. Те засягат няколко страни в Европейския съюз, измежду които и България.

Първият сигнал е постъпил още през месец март тази година. Потребителите, обаче, не били известени в точния момент, защото стоката подлежала на преправка и не била за директна консумация. Такова известие се правело от БАБХ, само че единствено при изискване, че полученият артикул е за директна консумация.

Българската организация по сигурност на храните е стартирала инспекции в комерсиалната мрежа за наличия.

От 17-те сигнала, 15 се отнасят за еднакъв полски производител. Оказва се, че той е внесъл артикули освен у нас, а в най-малко още седем европейски страни. По думите на министър Танева, страната ни няма пълномощия да забрани въпросният производител да продава за България. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР