544 тона е заразеното със салмонела пилешко месо, което е

...
544 тона е заразеното със салмонела пилешко месо, което е
Коментари Харесай

Не 100, а над 500 тона е внесеното у нас заразено пилешко месо!

 544 тона е инфектираното със салмонела пилешко месо, което е импортирано в България, а не както беше оповестено през вчерашния ден – над 100 тона. Около 109 тона към този момент са открити и конфискувани. Това съобщи земеделският министър Десислава Танева и добави, че партидите със инфектирано месо не са стигнали до крайния консуматор, с помощта на бързата реакция и стартиралите инспекции на Българската организация по храните, съобщи bTV.

Танева сподели, че инфектираното месо не е стигнало до комерсиалната мрежа, а е било на склад при разнообразни оператори.

Ресорният министър посочи, че са изпратени 17 сигнала по системата за известяван на Европейската комисия за рисковите партиди с охладено пилешко месо от Полша. Тези сигнали засягат няколко страни в Европейския съюз, измежду които и България.

" Първият сигнал постъпва март месец. Тъй като тази стока не е за директна консумация, а за преправка, такива са разпоредбите, че не се уведомява обществено потребителите, както примерно БАБХ са длъжни да уведомят потребителите, в случай че такава нотификация беше получена за хранителен артикул за директна консумация ", сподели Танева и добави, че Българската организация по сигурност на храните е стартирала инспекции в комерсиалната мрежа за наличия.

От 17 сигнала, 15 касаят еднакъв полски производител. БАБХ е изпратила до контролния орган по храните на Полша съответната информация от инспекциите. Те не засягат единствено България – артикул на този полски производител е подаден най-малко в още 7 европейски страни. 

Танева уточни, че не може да се изнесе информация за името на производителя, нито за българските оператори, които са изнесли тази стока поради европейските регламенти. Министърът разясни, че страната ни няма пълномощия да забрани този производител да продава за България.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР