530 000 лв. са необходими за държавните университети за допълнителните

...
530 000 лв. са необходими за държавните университети за допълнителните
Коментари Харесай

Двойно повече места за македонски студенти у нас

530 000 лева са нужни за държавните университети за спомагателните места, като те ще бъдат обезпечени от държавния бюджет. Според новото решение до петима студенти ще могат да продължат да учат докторантура в постоянна форма на образование.

Решението на Министерството на образованието идва дни след признатата обща позиция по проблема с Република Северна Македония след съвещанието на Консултативния съвет за национална сигурност.

Измененията в бранш обучение са препоръчани от Междуведомствената работна група по въпросите на кандидатстването и приема на студенти от РСМ в държавни висши учебни заведения, която бе образувана през септември.

С промени в друго държавно разпореждане се дава опция на студенти от българските диаспори без документ за българско поданство също да аплайват в българските университети. Става дума за хора от българска националност, които употребяват български език и се самоопределят като българи. Те би трябвало да произлизат от обитаемо място, което е било част от българската страна или Българската екзархия в предишното, или да имат възходящи роднини с имена от българската обичайната фамилна именна система, или да са част от българска общественост или българско малцинство в друга страна.

Същите права се дават и на претендентите от българска националност, само че без български паспорт, в случай че имат особени заслуги за подсилване на българската нематериалност, за запазване на националното съзнание, обичай и просвета измежду българските общности в чужбина.

Студентите от българската диаспора се освобождават от такси за кандидатстване и за образованието си, в случай че са жители на някоя от следните страни: Албания, Казахстан, Косово, Република Молдова, Република Северна Македония, Сърбия и Украйна.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР