53 са потвърдените нови случаи на Covid-19 у нас. Това

...
53 са потвърдените нови случаи на Covid-19 у нас. Това
Коментари Харесай

Заради полетите от Холандия расте броят на новозаразените

53 са доказаните нови случаи на Covid -19 у нас. Това заяви ръководителят на Националния действен щаб генерал-майор доктор Венцислав Мутафчийски по време на постоянния брифинг в Министерски съвет, който към този момент всеки четвъртък ще се организира в уголемен състав (информацията няма да бъде подавана единствено от секретаря на Щаба доцент Димо Димов) и ще има опция да бъдат задавани журналистически въпроси.

За последното денонощие са изследвани 1163 проби, като по този начин общият им брой става 52 931 или 7562 тествани на един милион души население.

Откриваме двама от шестима инфектирани ” – стана ясно от думите на ген. Мутафчийски.

От новорегистрираните случаи прави усещане високият брой в Ямбол – 12 души. Има и една новозаразена здравна сестра. С нея броят на инфектираните медици става 192-ма души или 11% от всички с Covid-19.

От новоконстатираните случаи 25 души са настанени в болница. Така общият брой на намиращите се в болница става 353-ма души, от тях 38 в интензивни отделения.

През последното денонощие са умряли двама мъже с съпътстващи болести – единият на 67-годишна възраст, настанен в регионалната болница във Велико Търново, а другият - на 70 години, настанен в болничното заведение в Ямбол.

Така общият брой на умрелите става 84-ма души.

Ген. Мутафчийски заяви, че преди дни е умрял и единият от пациентите, на които бе прелята кръвна плазма от оздравял от Covid-19 с антитела. На него главното му заболяване било левкемия и още преди кръвопреливането бил в тежко положение. Другият пациент, подложен на същата процедура, който преди нея е бил интубиран, в този момент от два дни е екстубиран.

По отношение на бъдещо продължение на кръвопреливанията бе конкретизирано, че сега те се организират единствено във Военномедицинска академия, защото единствено там има кръвна банка. В момента в Националния център по трансфузионна хематология се оборудва ново място за обработка на кръв, с цел да няма разбъркване, заяви държавният здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

Ген. Мутафчийски разяснява, че увеличението на заболеваемостта, записана през последните три дни ( 53, 69 и 57 случая) , е обвързвана с полетите от Холандия , със завръщащи се у нас инфектирани лица.

Директорът на Столичната районна здравна ревизия доктор Данчо Пенчев разяснява, че при станалия прочут преди дни случай със инфектираната с Covid-19 жена от Хасково, пристигнала с полет от Амстердам, тя била спряна на граничен надзор, след това „ гонена до багажното ", само че отказала да се върне и да влезе в болница . А по повод успеваемостта на термокамерите на входа на летищата, доктор Данчо Пенчев сложи въпроса: „ Как бихме могли да знаем дали някой пътник не е пил антипиретици?”

От своя страна ръководителят на Щаба разгласи, че „ разпространяването на заболяването е към момента клъстерно (на принцип „ огнище” и инфектирани към него групи) и няма данни за дифузно повишаване на заболеваемостта”.

Продължава и построяването на електронната система, в която всички лаборатории, изследващи Covid-19, ще подават данните си.

„ С огромно неспокойствие я чакаме, тъй като в този момент данните се събират на ръчен режим - при непрестанен контакт с нашите координатори, с локалните РЗИ-та, шефове на лечебни заведения, лаборатории” – изясни ген. Мутафчийски. След като бъде подготвена, тя ще бъде налична за жителите и във всеки миг ще се вижда най-актуалната информация.

Продължава работата и по приготовление на националното представително изследване в Пловдив , за което още преди седмица бе оповестено, че следва да стартира.

„ Има ужасно доста доброволци, които желаят да бъдат изследвани, само че ние взехме решение, че няма да работим на този принцип. Ще употребяваме кадастъра” – посочи доцент Кунчев. Той добави, че следва през идващите три седмици 10 екипа от по двама души да стартират да правят епидемиологичното проучване в Пловдив. Той обърна внимание, че сега тече тестването в обществените институции, в което са обхванати старческите домове, центровете за хора с психологични разстройства и жилищата за краткотрайно настаняване. В тях са обгрижвани над 15 000 души, а ще се изследва и личният състав им

Към момента са тествани 80 души, настанени в домовете, и 30 души – личен състав . Те са от видинските села - Кула и Гара Орешец. Резултатите са обнадеждаващи - в множеството домове или няма инфектирани, или са един – два случая – разгласи доцент Кунчев. Той разяснява, че няма идентичен логаритъм по какъв начин да се действа при положение, че в тези центрове бъдат открити инфектирани. Някои центрове разполагат с обособена постройка, в която биха могли да изолират болните. Но от Министерството на труда и обществената политика имат подготвеност да настанят болните в хотели, посочи здравният контрольор.

На въпрос кой управлява дали в питателните вериги се съблюдава условието да се носят маски, доцент Кунчев уточни, че това е Българската организация по сигурност на храните . Той обаче бе безапелационен, че поради обстоятелството, че единствено в столицата питателните магазини са 24 000, а в цялата страна – 72 000, не би трябвало да се разчита единствено на контролния орган, а на самосъзнанието на жителите.

На запитване за защитните средства, обезпечени на работещите в незабавната здравна помощ, доцент Кунчев бе безапелационен, че нито за час те са били без защитни средства. „ Харесайте си някой център за незабавна помощ, с цел да отидем да видите по какъв начин се прави стерилизация, по какъв начин се облича персоналът” – прикани доцент Кунчев и разгласи, че единствено за София „ на ден отиват над 250 костюма”.

Присъстващият на брифинга шеф на „ Пирогов” проф. Асен Балтов изясни, че заразяването с Covid-19 на 48 медици в болничното заведение се дължи не на смесването на потоци (т.е. лекарите работят на по няколко места и поради това по-лесно се заразяват –бел. ред.), а на незабавните случаи, които са безсимптомни и за които няма време да се чакат резултатите от PCR теста. Той обаче бе безапелационен, че сега половината медицински личен състав на „ Пирогов” изчаква, пуснат в отпуска, с цел да може да се реагира при нужда.

Ген. Мутафчийски обърна внимание, че в целия свят се следи заболеваемост измежду медиците и че няма страна, където да няма инфектиран доктор. Той даде образец с Испания , където броят на медиците с Covid-19 е 30 600 души . Но регистрира, че най-ниска е заболеваемостта в болничните отделения, където се лекува ковид, тъй като там личният състав е най-мобилизиран, с цялостен размер защитни средства и най-ясно осъзнаващ заплахата.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР