53% от българите не са удовлетворени от здравното обслужване у

...
53% от българите не са удовлетворени от здравното обслужване у
Коментари Харесай

Българите вярват повече на лекарите, отколкото на политиците

53% от българите не са задоволени от здравното обслужване у нас. Близо 40% са доволните. Това демонстрира социологическо изследване, извършено измежду 1006 респонденти в интервала 11-18 октомври 2019.

Данните бяха показани на националната конференция " Заедно за повече здраве ". Оказва се,че хората имат високо доверие в медицинските специалисти-във фармацевтите -73%,в лекарите -64%, в експертите по здравни грижи -65%.

На 42% от интервюираните не им се е налагало да доплащат за здравна помощ, 50% от запитаните са доплащали. Около 86% от участниците са на мнение, че страната би трябвало да отделя повече средства за опазване на здравето.

Близо 96% са на мнение, че парите за опазване на здравето би трябвало да се харчат по-ефективно. 38% желаят средствата за здрав да отидат за възстановяване на материалната база с лечебните заведения. Според 54% от запитаните българските пациенти нямат добър достъп до модерни медикаменти.

Проучването демонстрира, че българите повече имат вяра на медиците, в сравнение с политиците. Лекарите, сестрите имат по-висок рейтинг, в сравнение с който и да е политик в България.

Вицепремиерът Томислав Дончев подчертава върху отрицателните стандарти в опазването на здравето. Ако се съпостави обстановката отпреди 10 години има удвоени растеж на средствата за бранша. Не се съпоставяме със себе си, а със старите и богати страни членки, посочи той. Имаме потребност с изключение на от политически и от публичен спор, счита Дончев. Има нови провокации, за които би трябвало да се приготвят експертите и хората- застаряването и нововъведенията.

Вицепремиерът желае повишение на престижа на всички в системата. Един от всеки трима българи ще е на възраст над 65 години през 2050, сочи прогноза. Продължителността на живота у нас се е нараснала, само че въпреки всичко сме в дъното спрямо Европейски Съюз.

Българският мъж късно отива на доктор, по тази причина и мощният пол е с по-ниска дълготрайност на живота по отношение на дамите.

Заместник-министър на опазването на здравето Бойко Пенков посочи съществуването на триумфи в опазването на здравето. Държавата приоритизира майчиното и детско опазване на здравето, посочи той. Намалява детската и пренатална смъртност, похвали се Пенков. Продължителността на живот се удължава през вложения, по думите му. Над 5 милиарда са разноските за здраве тази година. През 2022 разноските ще са над 6 милиарда лв..

500 милиона лв. повече ще има за здраве следващата година, стана ясно още от думите на заместник-министърът Бойко Пенков. Обновява се автопарка на незабавната помощ, обновяват се незабавните отделения на лечебните заведения. Повече пари за майчино и детско здраве ще има. Инвестираме в човешките запаси, сподели лекар Пенков.

Хората би трябвало да са сигурни, че попадат в положителни ръце, по думите му. Председателят на БЛС лекар Иван Маджаров уточни, че все по-малко лекари напущат страната. Повечето напущат за краткотрайна работа в чужбина и след това се връщат в страната. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР