53% не планират ваканция, като 62 на сто от тях

...
53% не планират ваканция, като 62 на сто от тях
Коментари Харесай

53% от българите няма да почиват това лято, главно поради липса на финансови възможности

53% не възнамеряват почивка, като 62 на 100 от тях заради липса на финансови благоприятни условия. Малко над 2,3 милиона са пълнолетните жители, планиращи отмора това лято. Над половината от тях (54%) ще почиват у нас, а почти една трета (32%) в чужбина. Това демонстрират данни от изследване на „ Тренд ”, поръчано от „ 24 часа ”. Изследването е представително за пълнолетното население на страната и е извършено измежду 1008 пълнолетни български жители по метода “лице в лице ”. Теренът на изследването е сбъднат сред 5 и 12 юни 2019 година

В демографските разбивки ясно проличава, че младите и живеещите в столицата са в най-голяма степен планиращи отмора – близо три четвърти от 18-29 година и две трети от тези на възраст сред 30 и 39 години. Противоположна е наклонността, която записваме при най-възрастните групи и живеещите в селата, което е обяснимо с по-трудната подвижност, по-ограничените финансови благоприятни условия и здравословното им положение.

Основната причина измежду показалите, че не възнамеряват да вървят на отмора това лято, е неналичието на финансови благоприятни условия. Тук се записва и динамичност по отношение на просветителния статус – живеещите в столицата и тези с висше обучение в най-малка степен акцентират финансовия мотив. Приблизително една пета (19%) от българите, които не възнамеряват отмора, заявяват, че не са почивали лятото през последните 5-10 година

Същият дял са и тези, които споделят, че не са ходили на отмора през лятото повече от 20 години, като по отношение на възрастовите разбивки си проличава, че това са в най-голяма степен хората на възраст над 70 години.

Над половината (54%) от планиращите отмора показват Българското Черноморие като желана дестинация. Приблизително една трета избират да изкарат лятната си отмора в чужбина. За 16% от планиращите пък водеща алтернатива през лятото е отмора в планината.

Очаквано за планиращите да вървят в чужбина на отмора това лято най-предпочитано място е Гърция (57%), следвана от Турция с 29%.

Близостта на двете ни съседки е едно от вероятните пояснения, като не е за подценяване и предлагането на стопански преференциални предложения, което ускорява интереса на съгражданите ни. Всеки трети от планиращите да почиват в чужбина показва, че главната причина са по-добрите ценови предложения, а почти всеки четвърти (24%) споделя, че е поради по-качествените туристически услуги.

Сред деклариращите, че възнамеряват отмора това лято на Българското Черноморие, безапелационен любимец за две трети (66%) е Южното ни Черноморие, а за почти една пета (19%) това е северната част.

65% от българите, плануващи отмора, заявяват, че ще почиват със фамилията си. Приблизително една трета (31%) споделят, че ще отидат на отмора това лято с другари.

Повече от половината българи, които имат намерение да почиват това лято, споделят, че стартират да търсят предложения за настаняване по-малко от 2 месеца преди самата отмора. Едва 16% от българите стартират да търсят предложения повече от три месеца преди самата отмора, а 19% започват тази активност сред 2 и 3 месеца авансово.

За малко над една четвърт (28%) “курортът/ самото място ” е водещ аршин при плануване на почивката им.

Вторият водещ претекст за избор е цената на нощувките – 20%, а съществуването на олинклузив пакети е водещо за избора при 12% от планиращите.

Цената на нощувките е в най-малка степен водеща като претекст за живеещите в София, което е обяснимо предвид на по-високите приходи в столицата. 8% от планиращите споделят, че се водят от това да е “тихо и умерено ”.

Спрямо възрастовите категории се регистрира, че “тишината и спокойствието ” са водещи критерии най-много при хората над 60 години.

44% от българите, планиращи да почиват това лято, са на мнение, че през последните години България става по-добро място за летен туризъм, а 17% са на мнение, че става по-лошо място. Малко над една четвърт (26%) от българите, планиращи отмора това лято, пък са на мнение, че няма смяна в изискванията за летен туризъм в България.

42% от българите, планиращи отмора това лято, са на мнение, че българските туристи спрямо задграничните не са еднообразно обслужвани и не получават същото качество. 44% са на противоположното мнение и считат, че са еднообразно обслужвани.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР