53-годишният Макото Учида, дипломиран богослов от университета в Дошиша ще

53-годишният Макото Учида, дипломиран богослов от университета в Дошиша ще ...

Богослов застана начело на Nissan.


53-годишният Макото Учида, дипломиран богослов от университета в Дошиша ще е новият главен изпълнителен директор на Nissan Motor Co. Учида ще работи заедно с Ашвани Гупта, който беше назначен за главен оперативен директор, докато Джун Секи, бивш управител на Nissan в Китай, ще стане заместник-главен оперативен директор. Преди новото назначение Учида ръководеше съвместното предприятие на Nissan в Китай, считан от компанията за най-големия й пазар. Разтърсваният от скандали заради ареста на бившия директор Карлос Гон автомобилен производител разчита на новия управител да извърши мащабно преструктуриране, да се справи с влошаващите се печалби и да изглади обтегнатите отношения с Renault

Връзката на Nissan с френския им партньор в глобалния съюз с Mitsubishi Motors бе застрашена от ареста на Гон за финансови престъпления, които той отрече. От друга страна, Учида е работил за Renault Samsung в Южна Корея, а и се ползва с доверието на Renault от години заради постигнато от него добро сътрудничество си с френския автомобилен производител при съвместни поръчки.
Бордът на Nissan беше подложен на натиск да избере нов лидер в критичен момент. Компанията отчете най-ниските печалби от десетилетия и обяви съкращения на 12 500 работни места. Сега Nissan се опитва да възвърне позициите си. Продажбите на автомобили намаляват по целия свят, а новите технологии от самоуправляващите се автомобили до електрификацията притискат индустрията.

Източник: manager.bg