53-годишен клошар е задържан за пожара в емблематичното бивше кино

...
53-годишен клошар е задържан за пожара в емблематичното бивше кино
Коментари Харесай

Разследването продължава: Клошар ли стои зад пожара в бившето кино „Възраждане“

53-годишен клошар е арестуван за пожара в емблематичното бивше кино „ Възраждане “ в столицата, научи bTV. Все още се обяснява дали той има виновност за случилото се.

Сградата на някогашния спектакъл „ Ренесанс “, по-късно известна като кино „ Възраждане “, профсъюзен дом на културата и нощен клуб, е издигната още през 1900 година Сградата е незипозлваема от 2016 година, а през 2017 там още веднъж имаше пожар.

Дълги години тя е монумент на културата с национално значение. До 2003 година, когато статутът ѝ е изменен и сега е с най-ниската степен на отбрана.

“Тази игра с монументи на културата е явна, няма какво да се лъжем, става дума за закононарушение. Много клошари се навъдиха в България. И той несъмнено ще бъде съден. Аз нямам доверие на клошари, само че вие в случай че вярвате в приказки – вярвайте “, разяснява министърът на културата проф. Велислав Минеков.

Последният капиталов план е импортиран на 13 октомври тази година. Той е за разрушение на постройка в спешно положение и създаване на хотел. Представените чертежи обаче са за трафопост и планът е върнат.

„ Хотел към този момент няма да има, никой не е разрешил такова строителство. Да съборим спектакъл „ Възраждане “, с цел да построим трафопост. На вас не ви ли наподобява като машинация от най-елементарен тип”, сподели още Минеков.

Освен санкцията от 200 хиляди лева, наложена на притежателя на постройката със 120-годишна история, Столична община ще издаде и ново наставление за обезопасяване на зданието.

„ Общината ще приготви план за нейното възобновяване. Ако той не го извърши още веднъж, общината със свои средства ще направи всичко допустимо, с цел да извърши градивното подсилване на постройката, след което да наложи и законова ипотека върху парцела, с цел да си търси средствата от собственика”, уточни кметът на р-н „ Възраждане “ Савина Савова.

Вече има сходни практики. През 2019 година Столична община построява нов краткотраен покрив на Царските конюшни, с цел да резервира постройката след пожара. Реконструкцията коства 130 хиляди лева, като в следствие сумата е възобновена от притежателите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР