53 години е средната възраст на българските учители през януари

...
53 години е средната възраст на българските учители през януари
Коментари Харесай

Средната възраст на нашите учители е с 10 години повече от тази в ЕС

53 години е междинната възраст на българските учители през януари 2017 година съгласно МОН. За съпоставяне, междинната възраст на учителите в чужбина съгласно Talis e 42 години за Съединени американски щати и 43 години за Европа, осведомят от профсъюз " Образование " към КТ " Подкрепа ".

От синдиката показват другите проблеми пред българското обучение в обобщаващо мнение за изтичащата 2017-та година. Те цитират данни на Национален статистически институт за 2015 година, когато междинната възраст на българските учители е била 59 години.

През 2016 година над 10 хиляди учители са придобили пенсия. От националната стратегия " Оптимизация на учебната мрежа " са изхарчени 54 милиона лв. за възобновяване на компенсации. Хиляди учители - пенсионери работят, а единствено след три години 30 000 педагогичен експерти ще изоставен просветителните институции, тъй като няма да имат силата и иновативността да преподават и възпитават новото потомство.

От синдиката декларират, че нарастването с 15% на всички училищен заплати, без разлика дали базата им е ниска или висока в допълнение усилва разликата сред 605 и 1200 лева Има ли разумно пояснение за какво шефовете на просветителните институции, прикрито от учителите, по умишлен механизъм, вземат сред 825 и 1548 лева, питат риторично от браншовата организация.

От синдиката напомнят, че над 17 000 възпитаници са влезнали в просветителната система след упоритата работа на екипите за обгръщане на напусналите учебно заведение деца. В началото в екипите е имало и служители на реда и обществени служащи, само че по-късно в екипите са останали единствено учителите. Без устойчива политика тези деца надали биха останали в учебно заведение, уверени са от синдиката-

Председателят на профсъюз " Образование " Юлиян Петров приканва проблемите в образованието да се посочват ясно и съответно. " Усетиш ли, че яздиш починал кон, слез от него. ", цитира индианска мъдрост Петров и напомня, че е време да се намерения по какъв начин да се върне престижа, доверието и водачеството в учителската специалност.

Нека защитимучителя действително от непотребната бумащина, от родителската експанзия, отмногобройните вменени отговорности, резултат от безсилието ислабостта на институциите. Ако не го създадем, ще изгубим несамо учителите, само че и нашите деца, пишат от синдиката.

" Да спрем да приказваме, че вършим някаква промяна, при изискване, че не сме подготвени да платим нейната цена. 3.6% за обучение вместо 6% е блестящо доказателство, че промяна ще има, само че не в този момент ", написа Юлиян Петров.

Крайно време е да признаем какъв брой учебни заведения сме затворили, само че и да обещаем, че ще има нови. Да признаем, че двусменната организация е порочна, само че до 10 години ще я оставим в историята. Да признаем, че просветителните ни институции не дават отговор на техническите и физическите условия за образователна среда, само че да обещаем и изпълним първокласен и отговарящ на актуалните условия ремонт, само че не с парите от заплатите на учителите и шефовете.

В умозаключение от синдиката цитират следната максима: " Действията потвърждават, че думите нищо не значат. ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР