525 000 са диагностицираните диабетици в Бълария. Оказва се, че

...
525 000 са диагностицираните диабетици в Бълария. Оказва се, че
Коментари Харесай

Страшната статистика за това колко хора у нас не знаят, че са...

525 000 са диагностицираните диабетици в Бълария. Оказва се, че прекалено много хора не знат, че са наранени от болестта. Предполага се, че с тях броят им е към 800 000 души.

Това заяви Деян Денев, шеф на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) по време на семинар по проблемите на диабета, който се организира в Боровец. Половината от диагностицираните не се лекуват съответно, добави Денев, написа "Монитор ".

Един на всеки 10 възрастни има диабет. 425 млн. души по света са с това заболяване, от тях 65 млн. живеят в Европа. Тези данни пък заяви проф. Цветелина Танкова от Катедрата по ендокринология на Медицинския университет в София, базирайки се на данни на Световната здравна организация.

Тя напомни, че преди петнадесет години Организация на обединените нации одобри резолюция за диабета, като международна здравна опасност, въпреки болестта да не е инфекциозно. По прогнози на организацията се чака след към 20 – 25 години броят на страдащите от него в света да се усили с 50 млн. души, като се чака в Европа броят им да нарастне с към 30 милиона.

525 000 са записаните с някаква форма на диабет в България, за които НЗОК заплаща, само че има и такива, които сами си обезпечават лекуването. От него е наранено към 8% от възрастното население. 1 106 500 деца в света са с диабет вид 1.

Всяка шеста бременна жена има гестационен диабет, който излага на риск и майката, и плода. В положение на предиабет страдат 352 млн. души по света, т.е. 7,3% от популацията.

Предиабетът може да прогресира в диабет, в сърдечно-съдово положение или други затруднения. Тези хора имат увреждания на очите, претърпяват инсулти, наранени са бъбреците им. Над 60% от хората с диабет имат артериална хипертония, 90 на 100 от засегнатите от захарна болест са със затлъстяване.

6,1 е нормата на кръвната захар. На всеки 6 секунди един човек в света умира от затрудненията на диабета. Има огромна връзка сред кръвната захар и нервите, зрението, бъбреците, краката.

Половината с диабет у нас не реализират добър надзор макар медикаментите.

Като причина за това проф. Цветелина Танкова уточни проучването на гликираният хемоглобин. По думите й то не всеки път е задоволително, с цел да се откри какъв е резултатът от контрола на диабета. Той не регистрира флуктоациите на кръвната захар, хипо и хипергликемиите.

В света за реализиране на непрекъснато добър надзор посредством дълготрайно мониториране се употребяват така наречен датчици. Те се носят на ръката или се прикрепват към корема, уточни тя и посочи, че те могат да мерят от 7 до 90 дни.

Един датчик прави 288 измервания за 24 часа, което не може да се реализира посредством проучване на кръвта. Вече са основани и датчици, свързани с инсулиновите помпи, като по този метод се реализира една ефикасна затворена система. Сензорите обаче не се поемат от НЗОК все още. Около 400 индивида в България са си купили сами този медицински уред за своя сметка от чужбина.

Проф. Цветелина Танкова заяви още, че към този момент са основани нови групи лекарства, които лекуват диабета, само че оказват и добър резултат към нормализиране на тежестта, на кръвното налягане и на работата на бъбреците.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР