52% от българите имат положително отношение към демокрацията. Преди десетилетие

...
52% от българите имат положително отношение към демокрацията. Преди десетилетие
Коментари Харесай

До 52% падат българите, убедени в демокрацията

52% от българите имат позитивно отношение към демокрацията . Преди десетилетие техният брой е бил 60%, демонстрира проучване на " Галъп интернешънъл ".

В България, в третото десетилетие след началото на демократичните промени, отношението към демокрацията остава по-скоро позитивно, само че е в по-ниска степен по отношение на международните трендове , считат социолозите.

Същевременно 76% от хората по света се съгласяват с изказванието, че демокрацията може да има дефекти, само че е най-хубавата форма на ръководство.
 Само половината от хората по света считат, че живеят в народна власт
Само половината от хората по света считат, че живеят в народна власт

В изследването на немската социологическа организация Dalia Research и Фондация " Алианс на демокрациите " са взели участие повече от 150 000 души от 57 страни

Това демонстрират данните от две талази на проучване, извършени от международната асоциация " Галъп интернешънъл " (в съдействие с УИН) допълнително от 60 страни и измежду над 60 хиляди души. Вълните са в средата на двете десетилетия на двайсет и първия век - през 2005 и 2015 година За първи път се съпоставят даннитe от двете огромни проучвателен талази . Поводът е 30-тата годишнина от 1989 година, когато падна " Желязната завеса ".

По райони през 2015 година демокрацията е най-харесвана - предстоящо - в Северна Америка (82% болшинство според, че демокрацията е най-хубава форма на ръководство ). В Западна Европа 80% от запитаните утвърждават демокрацията.

От друга страна, по-ниските равнища на единодушие с изказванието, че демократичната система е най-хубава са най-ниски в Източна Европа (64%) и Северна Азия (55%).

Дори на фона на Източна Европа утвърждението за демокрацията в България е под междинните стойности. Явно е, че при нас резултатите от трансформацията след 1989 година е оставила доста въпросителни за качеството на демокрацията, пишат социолозите.

52% от българите са съгласни, че въпреки и да има своите дефекти, демокрацията въпреки всичко е най-хубавата форма на ръководство. Една трета от сънародниците ни не одобряват това изказване, а 16% не знаят по какъв начин да отговорят.

Делът на българите, които не считат, че демокрацията е най-хубавата форма на ръководство, се е повишил с една десета - от 23% на 32%.

Ситуацията е сходна и в прилежащите на България страни. В Румъния, с която споделяме в последните десетилетия общ път на демократично развиване, през 2005 година делът на съгласните, че демокрацията е най-хубава система е бил 80%, а през 2015 се стопява до 58%.

Според изводите на " Гълъп интернешънъл " има повишение на подозрението и критичността във връзка с демократичното ръководство у нас и това е в благозвучие с настроенията страните от района. Разбира се, последваща вълна на проучване ще покаже дали и до каква степен тази наклонност е устойчива. Ако у нас в действителност убедеността в качеството на демокрацията трайно спада, въпросът следва да получи съответно внимание, тъй като е мотив за паника.

Населението на света демонстрира висока степен на приемане на демокрацията . В нашето десетилетие 76% от всички запитани дават отговор позитивно или по-скоро позитивно на изказванието " Демокрацията може и да има своите дефекти, само че е най-хубавата форма на ръководство ". По-скоро несъгласни или напълно несъгласни са 20%. Хората, които нямат отговор са 4%.

Десет години по-рано делът на съгласните и по-скоро съгласните е бил 79% - против 17% по-скоро несъгласни или напълно несъгласни, а останалите - колебаещи се .

Разколебаване демонстрират всички проучвания измежду хората, които харесват демокрацията. Най-осезаема е разликата в Азия, Африка и в Източна Европа . Предстои още една вълна от проучвания, която да покаже дали това е устойчива наклонност.

Възприемането на демокрацията като най-хубава форма на ръководство през днешния ден е необятно публикувано във всички демографски групи по света . Подкрепата за демокрацията е висока, и се среща на практика измежду всички вероизповедания. Закономерно, колкото по-високо е равнището на обучение и приходите, толкоз по-висока е и поддръжката на демократичното ръководство .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР