52-ма ще бъдат учениците, разпределени в две паралелки, които ще

...
52-ма ще бъдат учениците, разпределени в две паралелки, които ще
Коментари Харесай

Вълчев се надява новата учебна година да започне присъствено

52-ма ще бъдат учениците, разпределени в две паралелки , които ще се образоват от новата образователна година в Професионална гимназия по компютърни науки и математически разбори.

За шеф на новото учебно заведение е определена Мая Найденова , която е била зам.-директор на СУ „ Максим Горки “ и преподавала в ППМГ „ Гео Милев “ в Стара Загора.  Започва ремонт на постройката на бившето Първо главно учебно заведение , в което ще се обитава новата гимназия, осведоми кметът Живко Тодоров, който изрази вяра строително-монтажните действия да приключат до 3 месеца.

В учебното заведение ще се одобряват възпитаници след седми клас от цялата страна , а до завършването на общежитието в гимназията, те ще бъдат разпределени в останалите общежития в града.

Амбицията на администрацията е, в следващите години  да има по шест паралелки на випуск.  План-приемът в новата гимназия е одобрен от министъра на образованието Красимир Вълчев, който се срещна с кмета Тодоров, ректора на Тракийския университет доцент Добри Ярков и регионалния шеф Гергана Микова.

На срещата бяха разисквани вероятностите пред висшето учебно заведение, новите IT специалности и нуждата на бизнес а от тях. Новите действителности изискват и нужда те да бъдат изучавани и се веселя, че старозагорските институции и бизнеса се сплотиха и поддържаха концепциите ни, уточни кметът Тодоров.

Подписано е и съглашение за съдействие с Тракийския университет , където се откриват нови специалности в региона на компютърните науки. Според министър Вълчев симбиозата сред висше учебно заведение и гимназия е сполучлив модел, който се ползва и в Стара Загора като задачата е градът  да стане център за развиване на осведомителните технологии . Б ъдещето на висшето обучение е подчинено на така наречен мрежов моде л, който изключва опцията университетите да бъдат съсредоточени единствено в столицата, добави още просветителният министър.

Той изрази вяра новата образователна година да стартира присъствено . " Няма по-добро образование от това.  Електронното образование ще остане наша спешна опция. Ние предложихме промени в Закона, които ще го разрешат, само че защото пандемичната обстановка продължава, идната година ние ще бъдем подготвени с разнообразни разновидности на превключване.

Това, което в други страни направиха с отчасти присъствен развой, не дава задоволително причини да бъде определено. Причината е, че изгодите за децата са малко, защото е доста мъчно за реализация в нашата реалност. Годината ще стартира на 15 септември ".

От новата образователна година министърът предлага всички учебни заведения да работят с т.нар . Електронна просветителна платформа. Ако се наложи да работим още веднъж в електронна среда, учебните заведения няма да имат причина за опрощение за другия метод, който се ползва, уточни още просветителният министър.

С нови осем специалности, измежду които  „ Информатика и компютърни науки “ и  „ Комуникационна и компютърна техника “, посрещат образователната година и от Тракийския университет.

Вече са подписани контракти за съдействие с ППМГ „ Гео Милев “  и новата гимназия, а от есента в Стара Загора ще отвори порти и Л аборатория по виртуална действителност в помощ на студентите.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР