52-годишен мъж от девинското село Стоманово прогледна с окото, ослепяло

...
52-годишен мъж от девинското село Стоманово прогледна с окото, ослепяло
Коментари Харесай

Виртуозен хирург върна зрението на мъж, ослепял с едното око от детските години

52-годишен мъж от девинското село Стоманово прогледна с окото, ослепяло в детските му години. Ялдъз Газиев получил контузия на десетгодишна възраст, при която ослепяло изцяло дясното му око. Доскоро гледал единствено с едното. Заради високо кръвно обаче получил задръстване (тромбоза на централната артерия на ляво око) и ослепял изцяло. Лекарите от очното поделение на смолянската болница вземат решение, че откакто не може да се избави лявото му око, ще оперират дясното, въпреки мъжът да считал, че обстановката е безнадеждна, пише Actualno.com.

" След интервенцията окото, с което не виждаше от дете, прогледна. Случи се здравно знамение. Затова изричам голямата си признателност към лекарите хирурзи от очно поделение на МБАЛ Смолян ", сподели кметицата на Стоманово Тюркян Гаази – сестра на пациента. " Бях се отчаяла. Сега ще може да се обслужва, да чете. Той доста обича да чете. Целият му живот дотук мина, невиждайки с това око. Завърши главно обучение и беше заставен да не работи. Не беше и ходил в казармата, поради окото. Иначе е огромен техничар. 

Разбира от доста неща, поправя всевъзможен тип техника, коли, електроника, идва му от вътре. Окото е мързеливо, ще е належащо още време, до момента в който се възвърне, до момента в който всички мускули и нерви проработят, само че вижда ", сподели кметицата. Началникът на очното поделение доктор Галя Драгнева сподели, че за лявото око не са могли да чакат нищо, тъй като обстановката била предизвестена. Тогава решили да оперират дясното, което било отписано от него и от роднините му. 

" Окото беше накриво на открито от контузията, която е получил. Пред ретината се появява белезникава материя като хрущял, който в действителност е пречил да вижда. Изчистихме окото от тази материя, с цел да създадем място да минава светлината от някъде и индивидът да вижда. Хирургът ни е виртуозен - доктор Андрей Маринов. На него изискуем най-голямата заслуга. И за нас е огромно задоволство, че този човек още веднъж вижда. Изписахме му очила и за близо, и за надалеч и той вижда доста добре. Може да чете самичък ", сподели доктор Драгнева.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР