52 650 са зрелостниците, подали заявления за явяване на матура

...
52 650 са зрелостниците, подали заявления за явяване на матура
Коментари Харесай

Зрелостниците отиват на матура по български език и литература

52 650 са зрелостниците, подали заявки за явяване на матура по български език и литература (БЕЛ). 41 716 ще се явят на втори държавен зрелостен изпит.
Първият държавен зрелостен изпит по български език и литература е на 21 май, а вторият по предмет по желание е на 23 май.
За изпита по избор заявление са подали 888 възпитаници, а да държат изпит за приемане на Степен на професионална подготовка (СПК) искащите са 10 421 възпитаници.
Квесторите са 10 500 за изпита по БЕЛ, 9 500 за втория ДЗИ и 600 квестори за изпита по избор. За ДЗИ по БЕЛ са обезпечени 4143 зали в 677 учебни заведения, като в тях са включени и две учебни заведения в чужбина. За втория ДЗИ са планувани 3861 зали в 608 учебни заведения, а за изпитите по избор залите са 174 в 61 учебни заведения.
Квесторите ще обезпечават пропускателния режим на входа на учебното заведение. Учениците би трябвало да носят персонална карта и служебна записка за допускане. В класните стаи се обезпечават двама квестори, като в коридорите също ще има дежурни квестори. Учениците ще сядат на тъкмо избраните за тях места в залите.
Изпитът по БЕЛ стартира в 08:00 часа. Авторът и творбата за 41 въпрос ще бъдат оповестени, откакто завърши изпитът, а тематиката - след приключването и на изпита за децата със специфични просветителни потребности. След 16:00 часа на уеб страницата на Министерството ще бъдат оповестени изпитните разновидности и ключ с правилните отговори за изпита.
Министерството на образованието и науката е подхванало нужните ограничения за безпроблемното осъществяване на всички изпити като с изключение на квестори, за естественото протичане на изпитния ден, във всички зали, в които ще се организират изпити и ще се развъждат изпитните материали, е обезпечено и видеонаблюдение, с цел да няма опити за преписване и нарушение на разпоредбите за изпитния ден.
На зрелостните изпити се употребява писалка с черен цвят. ДЗИ не престават 4 астрономически часа.
Матурите по български език, по непознат език и всички публични науки се състоят от 3 модула. Времето за работа по първия модул е 60 минути. Вторият също е 60 минути, а третият - 120. Учениците със специфични просветителни потребности работят в обособени зали и имат два спомагателни часа за работа.
За математика и естествени науки модулите са 2. Първият е от 90 минути, а вторият - 150 минути.
Зрелостникът няма право да си тръгне до 60 минути след началото на първия модул. Веднъж напуснал, не може да се връща.
Резултатите от матурите ще бъдат оповестени до 13 юни 2019 година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР