51-вото издание на Яворовите януарски дни ще се проведе от

...
51-вото издание на Яворовите януарски дни ще се проведе от
Коментари Харесай

След седмица започват Яворовите януарски дни

51-вото издание на Яворовите януарски дни ще се организира от 13 до 15 януари в Чирпан. По традиция те започват в деня на неговото рождение, 13 януари , със запалване на огъня на Яворовата лирика в къща музей „ Пейо Крачолов Яворов “ (П. К. Яворов), който ще бъде пренесен през целия град. Официалното разкриване на дните ще се състои в парк “Яворов” от 17:30, а в 18:00 часа в залата на община Чирпан стартира тържествената Яворова вечер. Слово за поета ще произнесе проф. Цветан Ракьовски. В поетичното четене ще вземат участие Маргарита Петкова, Атанас Капралов и Камелия Кондова. Вечерта ще приключи с концерт на вокален квартет „ Светоглас “.
На 14 януари в изложбена зала „ Георги Данчов - Зографина “ ще се открие галерия на арменските художници Аршак Джикян - статуя, проф. Мъгърдич Касапян и доцент Крикор Касапян - графика. Ще взе участие и вокална групировка „ Сирун “. В къщата музей „ П. К. Яворов “ от 18 часа ще ще бъде показан документалният филм „ Изкореняване “ на режисьора Костадин Бонев. Той е българо-арменска продукция за арменския геноцид от 1915 година и опит да се схванат аргументите за тези събития.
В последния от дните, 15 януари , от 14 часа в експозиционната зала на къща музей „ Пейо К. Яворов “ ще бъдат оповестени резултатите от Националния конкурс за рисунка „ Недорисуван свят “ и ще се открие галерия с най-хубавите произведения. Час по-късно ще бъдат оповестени и резултатите от Националния книжовен конкурс „ И ти си в мене, ти, родино моя “.
В 16:30 часа ще се състои премиера на книгите „ Световете на Яворов “ на Катя Зографова, на сборника “Яворов. 140 години от рождението на поета. Нови проучвания “, който ще бъде показан от проф. Димитър Михайлов, и на Антология „ Европа “, която ще показа проф. Михаил Неделчев.
В залата на Военния клуб от 18:00 часа Драматичен спектакъл „ Гео Милев “ - Стара Загора, ще показа премиерния си театър „ Снаха “ от Георги Караславов.
Яворовите януарски дни се провеждат от община Чирпан, Къща музей „ П. К. Яворов “ - Чирпан, Фондация „ Яворов “ и Арменския културно-информационен център - Пловдив. Те са фестивал на литературата и изкуството в чест на великия български стихотворец и се организират годишно. На пет години се връчва Националната Яворова литературна премия за изцяло творчество в региона на поезията на създатели, основали високо художествени творби, представляващи значителен принос в културната съкровищница на страната.
Къща музей „ П. К. Яворов “ е открита за визити на 31 октомври 1954 година Намира се в централната част на Чирпан и целогодишно приема гости. Музеят събира и съхранява истински документи, снимки и предмети, свързани с активността на Яворов и неговата ера. В така наречен „ Пейова стая “ са подредени персонални и фамилни движимости. През 1973 година до къщата е издигната експозиционна зала, в която са проследени съществени моменти от виталния и креативния път на Яворов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР