51 общински съветници, новият кмет на Пловдив и шестимата районни

...
51 общински съветници, новият кмет на Пловдив и шестимата районни
Коментари Харесай

Местната власт в Пловдив се закле, новият кмет влезе в Общината с литийно шествие

51 общински съветници, новият кмет на Пловдив и шестимата районни кметове поставиха през днешния ден клетва в залата на Музея на Съединението. Мястото не е определено инцидентно, постройката е строена за Народно заседание на Източна Румелия, само че идва Съединението и тя в никакъв случай не е употребена за тази цел. Днешната първа сесия, ръководена от новия регионален шеф Дани Каназирева, събра и доста жители. В залата беше Славчо Атанасов, противникът на новоизбрания кмет Здравко Димитров, само че не и Иван Тотев, някогашен кмет. 

След клетвата, произнесена от Дани Каназирева и повторена от всички определени, слово държа кметът Здравко Димитров, който даде обещание да работи за ползите на града, да има отворено ръководство и да чува жителите. Временна комисия провежда избора на ръководител на Общинския съвет и той предизвестено падна върху Александър Държиков от ГЕРБ с 37 гласа " за ". За да се случи този избор, някогашният зам.-кмет по просвета, а преди този момент по превоз, след изборите стана напредване в листата на ГЕРБ, защото той бе на 24-то място. След излизането на кмета на града и трима нови районни кметове, се наложи оставки да подадат две новоизбрани съветнички- Лариса Кътова и Фиданка Кацарева. Така към този момент влизането на Държиков в Общинския съвет стана допустимо, а оттова и днешният му избор. Единствената друга кандидатура, препоръчана от съветниците от Демократична България, бе на доктор Веселка Христамян, която събра единствено четири гласа. Девет бюлетини бяха оповестени за невалидни. 

Първата сесия на Общинския съвет на Пловдив бе почетена от Пловдивския митрополит Николай и от свещеник Сионий, свещеник на Бачковския манастир. Митрополит Николай благослови всички новоизбрани и им подсети в словото си, че те са определени да служат на хората и на Бога.
Слово държа и Николай Радев от Българска социалистическа партия за България, който стана общински консултант за трети мандат, а в изборите в този момент се яви за кандидат- кмет, заставайки на четвърто място по гласове. Той разгласи още от първата сесия опозиционната роля, която групата на Българска социалистическа партия за България ще играе в този Общински съвет и, въпреки и да поздрави Здравко Димитров, сподели, че целите на левицата не са тези, които Здравко Димитров изброи. Съдейки по резултата от гласуването за ръководител на Общинския съвет, ГЕРБ още веднъж ще имат практическо болшинство, въпреки че в този мандат съветниците им са 17, по-малко от предходния, а общо в Общински съвет влизат представители на 10 партии.
След наложителната публична фотография на всички новоизбрани локални управници пред Паметника на Съединението, програмата по влизането в Общината на новия кмет Здравко Димитров продължи с водосвет в църквата " Света Богородица ", а по-късно той бе съпроводен от митрополит Николай и Дани Каназирева с литийно шествие до Общината, където към този момент имаше събрани жители. Пред вратата на кметския кабинет, го посрещна Иван Тотев и вътре пред публицисти му връчи ключа на кабинета.
Пловдив не помни толкоз тържествена гала по встъпването на кмет на служба най-малко в последните 30 години. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР