51 обекта са проверени до момента в рамките на кампанията

...
51 обекта са проверени до момента в рамките на кампанията
Коментари Харесай

При 6 от 77 проби на гориво има несъответсвия с изискванията за качеството

51 обекта са тествани досега в границите на акцията за надзор на горивата, които се оферират на пазара. Това съобщи в Сутрешния блок на Българска национална телевизия Димка Иванова, шеф на Дирекция " Контрол на горивата към Държавната организация по метрологичен и механически контрол. От тези обекти са взети 77 проби, 6 от тях с несъответствия с условията за качество.

Бяха взети проби от течни горива - авто бензин, гориво за дизелови мотори, както и гориво за извънпътна техника и трактори. Най-честите отклонения от условията за качество - това е при горивото за дизелови мотори - пламна температура, а при автомобилния бензин - дестилационни характерности, съобщи Димка Иванова.

Тя дефинира горивата в България като качествени, само че се появяват и отклонения, които могат да се проявят при погрешно предпазване и превоз.

4.3% са доказани проби за некачествено наличие, сподели Димка Иванова.

Инж. Георги Илиев разяснява следствията за колите от некачественото гориво. Той сподели, че липсва правилник за действителното наличие на пропан-бутана. Съдържанието на пропан към бутан би трябвало да бъде 40/60 кардинално, в България се употребява 60/40, което води до всеобщи недоволства от клиенти през зимата. Има и огромно наличие на сяра в пропан-бутана, което е пагубно за инжекторите.

Само през декември са конфискувани към 14 000 литра гориво с противоречие към условията за качество. Експертите поучават да пазим касовата записка от последно зареждане, с цел да можем да търсим обезщетение от търговеца.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР