51 килограма хероин на стойност по цени на съдопроизводството между

...
51 килограма хероин на стойност по цени на съдопроизводството между
Коментари Харесай

Родни митничари направиха невероятен удар за милиони на ГКПП "Лесово" СНИМКИ

51 кг хероин на стойност по цени на съдопроизводството сред 4 и 6 млн. лв. беше открит при инспекция на влизащ в страната през Граничен контролно-пропусквателен пункт "Лесово " рейс, оповестиха от пресцентъра на Агенция "Митница ".

Това стана ясно по време на брифинг, който се организира в Ямбол с присъединяване на Дойчин Дойчев - и.ф. административен началник на Окръжна прокуратура-Ямбол, Георги Георгиев, основен шеф на Групово дело “Митническо разузнаване и следствие “ в Агенция „ Митници “ и комисар Иван Русев, зам.- шеф на ОД на МВР-Ямбол.

На 29 февруари, към 12:30 часа, въз основа на сработил рисков профил, рейсът е отклонен за пролъчване с рентген, при което митническите чиновници забелязали необикновена компактност под крайните седалки на рейса.

При последвала щателна инспекция митническите чиновници откриват, че на това място в пода на транспортното средство е построен тайник с две обособени гнезда, цялостни с пакети, увити в зелено тиксо. При полеви наркотест е открито, че пакетите съдържат бежово прахообразно вещество, което реагира на хероин. Открити са общо 100 пакета с общо тегло към 51 кг.

"Автобусът е пътувал по постоянната линия Истамбул-Силистра, а тайникът е направен извънредно професионално ", изясни пред публицисти основният шеф на Групово дело „ Митническо разузнаване и следствие “ Георги Георгиев.

Той добави, че през последните месеци има засилен надзор на рейсовете, както и акцентира, че рейсът е отклонен въз основа на сработил рисков профил. Стойността на открития хероин е сред 4 и 6 милиона лв.. По предварителни данни честотата му е висока, само че следва да бъде осъществена експертиза на наркотичното вещество.

Автобусът е конфискуван. Шофьорът - 45-годишен турски жител, който е и притежател на транспортното средство, е арестуван за 72 часа. Предстои да му бъде импортирано искане за непрекъсната мярка за неотклонение задържане под стража.

Повдигнато му е обвиняване по член 242, ал 2 от Наказателен кодекс, за контрабанда на наркотично вещество, който планува наказване отнемане от независимост от 10 до 15 години и санкция от 100 000 до 200 000 лв..

"Предвид това, че наркотичното вещество е в изключително огромни размери се чака действието да бъде преквалифицирано по ал.4 от същия текст, което е по-тежката подготовка и наказването, което се планува е 15-20 години отнемане от независимост и санкция от 200 000 до 300 000 лв. ", посочи Дойчин Дойчев - и.ф. административен началник на Окръжна прокуратура-Ямбол.

Той добави, че са разпитани очевидци и процесуално следствените дейности не престават.

На брифинга беше обявено и за другия случай от през днешния ден, при който на Граничен контролно-пропусквателен пункт "Капитан Андреево " е арестувано количеството от към 35 кг марихуана в произлязъл сръбски рейс, ръководен от двама сръбски жители.

"Стойността на наркотичното вещество е към 140 000 лв.. По случая е формирано досъдебно произвеждане от Оперативна програма Хасково. И при двата случая наркотичното вещество е намерено в тайници в рейсове ", уточни Дойчев.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР