51 747 заявления за нови лични документи – паспорт и

...
51 747 заявления за нови лични документи – паспорт и
Коментари Харесай

Външно министерство с много любопитна статистика за българите във Великобритания

51 747 заявки за нови персонални документи – паспорт и персонална карта – са подали от началото на годината сънародниците ни в чужбина.

Общо 15 499 броя заявки за издаване на краткотрайни паспорти са постъпили от началото на годината, като максимален брой са подадени във Англия, Германия и Испания.

Това демонстрира статистиката на Външно министерство. Наскоро вицепремиерът Екатерина Захариева предложи промени в Закона за българските персонални документи, които да облекчат изваждането на документи. Измененията плануват по-дълъг период на годност на паспортите - 10 години, а не пет, както е до момента, като тази корекция би трябвало да влезе в действие от 1 януари 2020 година.

Предлага се документ в чужбина да може да се изважда единствено с едно посещаване в консулската работа, като се дава и втора опция - сънародниците ни да подадат заявление онлайн, като удостоверят самоличността си със сканирано копие на собствен остарял документ, вместо с електронен автограф.

Предвижда се и двойно понижение на периодите за правене на документи, декларирани в чужбина. Обикновената услуга, която досега лишава 90 дни, ще се прави за 45 дни, а бързата поръчка ще е 30 дни, а не 60, както е до момента. Захариева предложи и таксата за издаване на краткотраен български паспорт в чужбина ще бъде понижена с една четвърт. От първи януари следващата година краткотрайните български паспорти, издавани в чужбина, ще костват 50 евро вместо досегашните 67 евро.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР