503 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни

...
503 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни
Коментари Харесай

Следим COVID-19 с мобилно приложение, случаите са 503

503 са доказаните случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния действен щаб. Броят на умрелите е 17.

По информация на Националния действен щаб денем са потвърдени още 5 нови случаи, като 3 от тях са в София, 1 в Стара Загора и 1 в Бургас. Лабораториите не престават да работят.

192 са лицата с доказан COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдаване в болнични условия. 26 са пациентите с COVID-19, които са в интензивни отделения и клиники.

По отношение на общата картина – към 4 април: 287 от записаните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 216 на дами. Средната възраст на лицата, при които е потвърдена коронавирусна зараза, е 47 години.

Трима души, инфектирани с ковид починаха през днешния ден у нас – жена на 48 години и двама мъже на 54 и 86 години.

Броят на жертвите в международен мащаб пък към този момент надвишава 60 000 души.

Редица страни удължиха периода на ограниченията за обществена изолираност

Сред тях бяха Испания (до 25 април) и Гърция (до 27 април).

Турция забрани влизането и излизането от 30 огромни града за период от 15 дни. Потвърдените инфектирани с COVID-19 в страната са към този момент 23 934. В Турция до момента са направени общо 161 380 теста, а жертвите надвишиха 500.

Италианските управляващи оповестиха за нови 681 умряли инфектирани от ковид в Италия за последните 24 часа, предадоха международните организации.

За първи път от повече от седмица дневният брой на жертвите е под 700, отбелязва ДПА. Общият брой на умрелите от началото на епидемията до момента възлиза на 15 362, добавя ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.

Общият брой на инфектираните, в това число умрелите и оздравелите, възлиза на 124 632. В съпоставяне с през вчерашния ден има 2 886 нови случая на болест. Излекувалите се в страната са към този момент 20 996.

За първи път от началото на епидемията в страната и има и спад в броя на хората в интензивни отделения. Днес те са 3 994 против 4 068 през вчерашния ден. 74 пациенти са изведени от интензивното поделение.

Медицинският експертен съвет към държавното управление стопира активност

Медицинският експертен съвет към Министерски съвет приключва активност. Това съобщи по-рано през днешния ден ръководителят на органа проф. Коста Костов. Информацията бе доказана пред bTV и от други членове на съвета.

Той беше основан преди две седмици, с цел да оказва помощ медиците ни в лекуването на пациенти с COVID-19. За това време те изготвиха сложен документ, който да служи за справочник.

Причината да спре активността на съвета от специалисти е, че уговорките им към този момент са завършили.

Пускат мобилно приложение за следене на COVID-19 в България

Правителството показа централизирана електронна система за събиране на данни и разбор на информация за разпространяването на COVID-19. От началото на другата седмица ще бъде налично и ново мобилно приложение, в което всеки български жител ще може да вкарва своя здравен статус.

Софтуерът беше показан от премиера Бойко Борисов, здравния министър Кирил Ананиев, вицепремиера Томислав Дончев, ръководителя на Националния действен щаб ген. Венцислав Мутафчийски и представителите на софтуерните компании, които са взели участие в създаването на плана.

Проектът включва две елементи - централен указател, в който информацията ще се вкарва единствено от РЗИ, Гранична полиция, персоналните лекари, лечебните заведения и така нататък До него достъпът ще е единствено с дипломиран електронен автограф и предварителна регистрация. Втората част е мобилното приложение, което ще е гратис за прилагане от жителите и в него те ще могат да вкарват своя здравен статус.

Проектът включва и Централен указател, който ще събира информацията и ще я изпраща до персоналните лекари, общините, районните здравни инспекции, пожарна, полиция, гранични служби, доброволци и така нататък

Според ръководителя на Националния действен щаб ген. Венцислав Мутафчийски системата в бъдеще ще може да даде отговор на въпроса, който си задават всички българи - на какъв принцип ще бъдат разхлабвани ограниченията.

Александър Симидчиев: В България COVID-19 се популяризира постепенно

Ако съпоставим България с други страни, у нас се следи доста гладко повишаване в броя на инфектираните. В нашата страна случаите се удвояват на всеки 10 дни, във Франция, Германия и Англия се удвояват се на 2-3 дни, а в Сърбия - на 5 дни.

Това съобщи в студиото на Българската национална телевизия пулмологът доктор Александър Симидчиев от Министерство на вътрешните работи болница.

Той разяснява и хипотезата, че страните, в които се ползва стратегия за имунизация с БЦЖ, не са толкоз наранени от ковид.

" Хипотезата пристигна от един разбор в Съединени американски щати. Те са изследвали броя на случаите и се вижда, че в страните, които нямат такава стратегия, той нараства доста по-бързо ", съобщи Симидчиев.

Той обаче посочи, че към момента става въпрос единствено за догадка, която не е потвърдена.

Тихомир Тошев: Банките ще дадат " глътка въздух " на клиентите си

Очакванията ми са, че банките ще дадат опция за неплащане на вноските по заемите си за избран интервал на хората, останали без работа или в неплатен отпуск, които до в този момент са обслужвали заемите си постоянно и правилно.

Това разяснява за Profit.bg шефът на Кредит Център Тихомир Тошев по отношение на вчерашната информация на Българска народна банка, че в България ще бъдат приложени насоките на Европейския банков орган по отношение на законодателните и частните мораториуми върху заплащания по заеми по отношение на COVID-19.

" Това ще им даде глътка въздух, с цел да решат казуса с приходите си, с цел да могат след този интервал да продължат да си ги заплащат. По отношение на новите клиенти, банките не престават да ги финансират, като внимават да преценят добре дълготрайната им финансова непоклатимост ", сподели още Тошев.

По думите му лихвите към този момент се резервират към досегашните равнища, а при ипотечните заеми процентът на финансиране е към 80% от цената на парцел. /profit.bg/
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР