500 представители на новосъздадени европейски компании са в София -

...
500 представители на новосъздадени европейски компании са в София -
Коментари Харесай

Международен форум в София събра стартиращи компании и балкански политици

500 представители на новосъздадени европейски компании са в София - за присъединяване във конгрес, отдаден на новаторски започващи компании, проведен от Европейската комисия. Премиерите на Македония - Зоран Заев, на Сърбия - Ана Бърнабич, и на Черна гора - Душко Маркович, показаха своята поддръжка за форума.

По време на годишната среща на " прохождащите " европейски компании, която тази година се организира във формат Централна и Източна Европа плюс Западните Балкани, министър председателят Бойко Борисов подчертава върху капацитета на района да се основават цифрови осведомителни хъбове, които от своя страна да дадат подтик на европейската цифрова стопанска система.
Бойко Борисов, министър-председател на България: Искаме да създадем платформата, с която да дадем опция на българските жители, на сръбските, черногорски, македонски, а и на всички останали, тъй като не разделяме страните на Балканите и фактически да създадем една мощна балканска цифрова стопанска система и да дръпнем напред в идващите години.
Как Западните Балкани да станат район, подобаващ за започващи компании? Около този въпрос дискутираха и министър председателите на Сърбия, Македония и Черна гора. И тримата водачи се сплотиха към мнението, че с изключение на финансирането, което е доста значимо за прохождащите компании, също по този начин е нужно законодателство, което да подсигурява тяхната резистентност, до момента в който те се утвърдят на пазара.
Мария Габриел, еврокомисар: Днес с горделивост слагаме началото на мрежата Startup Europe за Централна и Източна Европа и в Западните Балкани, партньорство от 14 страни. 14 страни, които поемат уговорката да улеснят връзките сред стартъпите в района, да засилим образованието по предприемачество, създадем синергии и увеличим съществуването на финансиране.Зоран Заев, министър-председател на Македония: Смятам, че политиците би трябвало да избират по какъв начин да се учат. Ние би трябвало да поставим старания за развиването освен на брутния вътрешен артикул, да подтикваме стопанската система, само че и да подкрепяме започващите компании - хората, които са новаторски и изобретателни, да имаме доста умни и надарени образовани хора. Подобни формати като този в София ни оказват помощ да получим скъпи познания, които да използван към започващите компании.Душко Маркович, министър-председател на Черна гора: Все още нашият район се пробва да излезе от обсега на социализма. Хората желаят да работят в държавния бранш, вместо да станат бизнесмени и да развият личен бизнес и лични хрумвания. Регионът обаче през днешния ден се движи много бързо и растежът на Черна гора е измежду петте най-динамични в европейски проект. Ето за какво ние се стараем да насърчим стопанската система и започващите компании. Ана Бърнабич, министър-председател на Сърбия: Правителството не знае всичко. Ние в държавното управление знаем напълно малко и в случай че сме представители на едно мъдро и отговорно държавно управление, би трябвало да се допитваме до хората, които знаят по-добре от нас - да ги питаме какво да вършим и по какъв начин по най-хубавия метод да създадем нещо за тях. В края на 2016 година ние подпомогнахме основаването на самодейността Дигитална Сърбия като формат, който събира един от най-успешните стартъпи в Сърбия.

Всички участници подписаха декларация за поощряване на софтуерното иноваторство.
 © Цветомир Петров / БТА
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР