500 лв. глоба може да отнесе всеки, който сам ремонтира

...
500 лв. глоба може да отнесе всеки, който сам ремонтира
Коментари Харесай

Предлагат 500 лв глоба, ако сами си ремонтираме колата пред блока

 500 лева санкция може да отнесе всеки, който самичък ремонтира и поддържа персоналния си автомобил. Това ще се случи, в случай че в действие влязат текстовете от законопроекта за пътните транспортни средства, който е качен за публично разискване от основателите му от транспортното министерство, написа " Телеграф “.

В плана е записано, че дейностите по ремонт и техническо обслужване на пътни транспортни средства може да се извършат от физически или юридически лица, регистрирани и разполагащи с уверение за такава активност.

За всичките тези лица Изпълнителната организация " Автомобилна администрация (б.а. - всеобщо познатата като ДАИ) ще основава, води и поддържа указател. В него ще се вписват името, адресът на обектите, имената на техническите експерти, които работят в тях, образованието и квалификацията им. Лицата, които ремонтират или поддържат коли, без да имат регистрация, подлежат на санкция от 500 лева, гласят наказателни текстове от закона.

" Разписан в този си тип, планът прави законно това да ремонтираш и поддържаш самичък личния си автомобил. Хиляди българи вършат това, в това число като свое персонално занимание. Със сигурност е належащо прецизиране на тези текстове “, разясняват консуматори новия законопроект в границите на публичното разискване в интернет.

" От по този начин написаните текстове излиза, че в случай че спукаш гума на пътя и решиш да си я смениш самичък, извършваш нарушаване, тъй като нямаш публична регистрация, и подлежиш на санкция “, гласи мнението на адвокати по тематиката. Те показват вяра специалисти и депутати да изчистят този парадокс по време на четенията на закона в Народното събрание или по-рано. Според адвокати прибавянето на думите " постоянно и по занимание “ би решило казуса и по този начин законът няма да направи рутинни персонални поправки противозаконни.

В закона е планувано задължението записаните сервизи да дават най-малко шест месеца гаранция за осъществен ремонт. Те ще би трябвало да водят и списък на всички поправки, които са правили, както и на типа и произхода на частите, които са вложили.

За тях се вкарва и задължението да имат подписана застраховка " Професионална отговорност “ за възможни вреди, настъпили след фалшив ремонт и техническо обслужване на автомобил. В случай на издаване на документ с погрешно наличие или вложение на крадена или некачествена част сервизът рискува да загуби регистрацията си. Ако пък се потвърди, че обособен механик е направил гаф съзнателно или не, той може да бъде премахнат от регистъра и да не може повече да упражнява законно специалността си.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР