500 000 долара ще струва изготвянето на част от експертизите

...
500 000 долара ще струва изготвянето на част от експертизите
Коментари Харесай

500 000 долара ще струва експертизата по делото Nexo

500 000 $ ще коства правенето на част от експертизите по делото " Nexo ". Това стана ясно на днешното съвещание на Висшия правосъден съвет (ВСС), на което беше прегледано искане на основния прокурор Иван Гешев за обезпечаване на въпросната сума, оповестява " Лекс ".

В него обвинител №1 разяснява, че е належащо незабавно финансиране за назначението на експертизи по предоставено на Националната следствена работа (НСлС) досъдебно произвеждане, обвързвано с следствие на пране на пари, данъчни закононарушения и незаконен сговор. В писмото Гешев акцентира, че следствието се отличава с особена фактическа и правна трудност, както и с извънредно висок публичен интерес.

" В тази връзка е налице обоснована нужда от възлагане на експертизи от извънредно висока трудност, осъществявани от висококвалифицирани специалисти, които независимо и обективно да дават своите изводи ", споделя Иван Гешев и показва, че за задачата са нужни 500 000 $ без Данък добавена стойност.

По информация на " Лекс " става дума за делото " Nexo " като експертизите ще бъдат предоставени на американска компания.

През януари стартира следствие против компанията за ръководство на цифрови активи " Nexo " като четирима души - шефовете Антони Тренчев и Коста Кънчев, както и Траян Николов и Калин Методиев бяха упрекнати за управление и присъединяване в незаконна група, която е работила от 2018 година до 12 януари 2023 година в България, Англия, Швейцария и Каймановите острови. Според обвиняването групата е била основана, с цел да пере пари, да прави данъчни закононарушения, компютърни измами и банкова активност без лиценз.

Днес, откакто рапортува писмото на основния прокурор, представляващият Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев посочи, че предходната седмица е била извършена среща със служебния финансов министър Росица Велкова, на която въпросът за този половин милион $ е бил разискван и сумата ще бъде заложена в разработвания от МФ план на бюджет за 2023 година

Затова Висш съдебен съвет позволи на прокуратурата да употребява левовата равноценност на сумата от перото за прехрана, с цел да заплати на специалистите. Същевременно кадровиците разпоредиха на държавното обвиняване да заложи тези 500 000 $ в бюджета на Национална следствена служба за 2023 година

В началото на март т.г. Висш съдебен съвет разиска различен финансов въпрос, още веднъж обвързван с следствието " Nexo ". Тогава беше позволен разход в размер на 90 000 $ без Данък добавена стойност, който съставлява годишен абонамент за достъп до две платформи - CiperTrace Inspector и TRM Labs Inc.

Първата е за финансови следствия и разбор на транзакции в биткойни, а втората е водеща в международен мащаб компания за разбор на транзакции на криптоактиви, в това число и през кросчейн платформи. Основната задача на TRM Labs Inc. е да оказва помощ на правоприлагащи и регулаторни органи да разкриват измами посредством виртуални активи и финансови закононарушения, както и да форсират този тип следствия, стана ясно на съвещанието на Висш съдебен съвет през март.

" И двете компании работят с голям брой финансови институции и държавни организации от Съединени американски щати, Англия и Европейския съюз и имат извънредно висока известност. Съвместното потребление на тези платформи от екипи от Национална следствена служба и ДАНС по досъдебни производства с огромен публичен интерес, свързани с следене на значими финансови активи и транзакции на криптоактиви би спомогнало доста за обезвреждане на финансови закани за националната сигурност на страната ни ", уточни Боян Магдалинчев, цитирайки писмо на основния прокурор.

И тогава Висш съдебен съвет изиска финансовият министър да планува въпросните 90 000 $ в бюджета на прокуратурата като позволи на проверяващите да употребяват тази сума още веднъж от перото за прехрана.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР