50 училища в страната ще открият учебната година с продължаващи

...
50 училища в страната ще открият учебната година с продължаващи
Коментари Харесай

50 училища посрещат първия звънец с ремонт

50 учебни заведения в страната ще открият образователната година с продължаващи поправки в тях, стана ясно от Министерството на образованието. Това е под 10 на 100 от всички школа, където тече възобновяване въз основата. Почти всички огромни градове ще отворят порти с най-малко едно школо, което се е трансформирало в строителна площадка, написа Монитор.

Ремонти ще има да вземем за пример, в просветителните институции в София, Пловдив и Стара Загора. Това обаче нямало да попречи на образователния развой, щяла да бъде основана организация за естественото разкриване на година, както и за провеждането на занятията, твърдят от МОН.

В 832 школа сега се правят съществени поправки. 782 от тях по проект трябвало да са завършили до 15 септември. Очаква се през 2018 – 2019 година да бъдат актуализирани още над 500 просветителни институции, включително и детски градини. Стойността на плана, който е финансиран по оперативна стратегия „ Региони в напредък “, е на стойност към 700 млн. лева

От просветителното министерство предвиждат, че учебния предел през новата година ще прекрачат близо 60 000 първокласници.

Със 75 000 първолаци предходната година беляза връх за последните 10 година Най-малко малчугани пък са създали първите си стъпки в образованието през 2009 година - 59 596. При задействането на държавния механизъм за връщането на деца в учебно заведение отрасловото министерство е съумяло да върне 24 000, само че вторично от тях са отпаднали към 4000. Данните демонстрират още, че 8000 българчета са отпътували да живеят в чужбина със фамилиите си. Над 12 хиляди пък са децата от гетата, които, вместо да вървят на учебно заведение, кръстосват улиците. Проблем продължавало да се оказва застаряването на личния състав в школата, изясни отрасловият министър Красимир Вълчев. Средната възраст на педагозите била към 50 година За съпоставяне 3 години по-рано е била 52 година Това налагало ангажирането на учители в пенсионна възраст. Най-голям бил дефицитът на педагози по физика и математика. Затова и държавното управление поде политика на увеличение на възнагражденията, съгласно която се чака през 2019 година те да скочат с към 18%. Това значи, че главната заплата на младшите педагози вместо 760 лева ще бъде 920 лева Сумата ще нараства поетапно всяка година до постигане на нарастване от 50%.

Правителството е заделило над 700 млн. лева за просветителната инфраструктура, като всяка година до края на мандата ще дава по 330 млн. лева повече. Близо 1300 лв. би трябвало да е междинната брутна заплата за преподавател от 2019 година. Крайната цел е заплата от 1500 лева Правителството е планувало и спомагателни хонорари за педагозите, които вземат участие в екипите за обсег и приобщаване на деца и възпитаници в просветителната система по междуинституционалния механизъм. Средства над заплатите си се чака да получат и наставници, класни ръководители и учители, които се занимават с документите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР