50-те лева на пенсионерите беше чисто популистка мярка на предишното

...
50-те лева на пенсионерите беше чисто популистка мярка на предишното
Коментари Харесай

Любомир Дацов: 50-те лева за пенсионерите бяха чист популизъм, няма кой да ги спре

" 50-те лв. на пенсионерите беше чисто популистка мярка на предходното държавно управление, която просто подвигна равнището на пенсията и аз не познавам политик в България, който ще анулира тази мярка, без значение, че е гласувана и са обезпечени средства за първите 4 месеца ".

Това разяснява пред Българска национална телевизия финансистът Любомир Дацов.

По думите му и предходният, и сегашният финансов министър споделят истината, единствено че единият споделя 8 милиарда, а сегашният споделя, че действително разполага с 2 милиарда

" Тези 2 милиарда или това, което се назовава фискален запас, това е резултатът в бюджета, само че той нищо не споделя нито за отминалите дни, нито за идващите дни. Той е значим от позиция на това, че има някаква еластичност и когато си правиш плановете напред, би трябвало да предвидиш избрани разноски, тъй като те не са разпределени отмерено във времето ", разясни Любомир Дацов.

Той добави, че няма нищо неприятно, в случай че дефицитът в бюджета стане прекомерно огромен, да се вземат заемни средства.

" Всъщност самият бюджет е гласуван от Народното събрание със заеми, въпросът е да се мисли за утрешния ден и до каква степен би трябвало да се вземат такива заеми ", съобщи Любомир Дацов.

Финансистът изясни, че са били направени едни разноски, които служебното държавно управление не може да анулира.

" Бяха увеличени заплати, бяха дадени тези 50 лв., само че всичко това не беше планувано и не беше основан буфер в самия бюджет ", добави Любомир Дацов.

Той уточни, че бюджетът и наследството работят към две години, откакто се приключи един мандат и положителните, и неприятните неща, които се случват една година по-късно са разследване от предходното ръководство.

Според Любомир Дацов в тази ситуация остарялото държавно управление е направило доста неточен ход, правейки разноски, които е мъчно да отмениш.

По думите му никой не споделя сега, че тези ограничения са към този момент остарели и е належащо да бъдат преструктурирани или отстранени.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР