50 реликви от времето на Велика България ще могат да

...
50 реликви от времето на Велика България ще могат да
Коментари Харесай

Съкровището на хан Аспарух идва в България

50 реликви от времето на Велика България ще могат да се видят в Националния археологически институт с музей към Българска академия на науките.

Най-ценната находка измежду тях е щандарт със сребърен орел с византийски монограм.

Всички артефакти са от по този начин нареченото богатство от Вознесенка. Те са пръснати сред четири музея в Украйна и в този момент за пръв път се събират и ще бъдат показани в изложабата „ Съкровището от Вознесенка и неговата ера “.

В изложбата ще бъдат показани стремена, юзди, воинско снаряжение, мечове и богати коланни приложения. Общата численост на предметите е 2000, общото количество на златните предмети е 1,2 кг.

Намерени са украсени със злато ножници, ножове със златни инкрустации, стоманени конски сбруи, коланни гарнитури. Откритието е направено през 1930 година до село Вознесенка наоколо до украинския град Запорожие, където съгласно мнозина учени е било лобното място на хан Аспарух. За това подсказва датировката на най-късните предмети в съкровището – началото на VIII в., когато съгласно писмените свидетелства създателят на Дунавска България умира в борба с хазарите. Заедно с Вознесенското богатство в София ще бъдат показани също съкровищата от селата Глодоси и Келегей, открити на територията на междинен Днепър.

Златните находки са открити при инцидентни изкопни действия. И двете са непознати на българската аудитория, само че са от дълго време известни за научната общественост, която за първи път ще ги види онлайн. Изложбата се възнамерява да бъде открита на 1 ноември 2020 година и ще продължи до края на януари 2021 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР