50% по-малко бизнес пътувания и до 30 % по-малко прекарано

...
50% по-малко бизнес пътувания и до 30 % по-малко прекарано
Коментари Харесай

Ще работим ли повече от вкъщи?

50% по-малко бизнес пътувания и до 30 % по-малко прекарано време в офиса ни чакат след COVID-19. Прогнозата е на технолигичния водач Бил Гейтс по време на конференция, проведена от New York Times, съобщи Българска национална телевизия.

В една от българските компании 50% от чиновниците към този момент работят "хоумофис " поради пандемията. Дистанционият режим на работа е направен на ротационен принцип. В домашни условия се прави най-вече административна работа.

"Колегите споделят, че съвсем няма разлика във времето за обслужване, както и самите клиенти, не усещат дали един чиновник е на работа в офиса или в дома си ", сподели пред Българска национална телевизия Иван Ганчев, бизнес треньор.

От началото на пандемията компанията е опростила някои процедури, които дават опция по-бързо да се взимат решения. Пътуванията са сменени с виртуални принадлежности. Прогнозите тук са, че командировките в страната и най-много в чужбина ще намалеят осезаемо.

"Хора от пет обитаеми места могат да се съберат в една виртуална стая и в границите на половин час да обсъдят нещо и да вземат решение, след което да отиде непосредствено към пазара и клиентите. Вероятно офисът няма да бъде тъкмо това, което сме си мислели досега, само че той няма да изчезне, тъй като хората са стадни същества и с цел да раждат хрумвания би трябвало да бъдат физически дружно ", сподели Иван Ганчев, бизнес треньор.

А смяната в офис пространствата към този момент е почнала. Според специалисти след COVID-19 нещата ще наподобяват по друг метод - местоположението ще отстъпи пред опцията за еластичност.

"Офисът ще бъде повече място за срещи, не толкоз формиран от работни станции. Работните места биха били на ротационен принцип ", сподели Йордан Кръстев, управител офис площи.

Експерти регистрират сериозен застой на пазара, макар че цените у нас са измежду най-ниските в Европа. В края на 2019-та доста от фирмите мъчно биха възнамерявали тактика за бъдещето. Засега ИТ фирмите и колцентровете са движещата мощ на пазара, които избират отворените пространства.

"Можем да забележим доста компании, които по един или различен метод търсят вид да си усъвършенстват разноските и да преотдават площи, които не употребяват. Ако би трябвало да съпоставим размера на усвоени площи съпоставен с минали години би трябвало да кажем, че той е по-малък с 60 % ", сподели Йордан Кръстев, управител офис площи.

И въпреки всичко съгласно специалисти от март до ноември е къс интервал за генерални прогнози за това по какъв начин ще продължим да работим след пандемията. Хоумофисът не е нов феномен и съгласно критиците не е резистентен модел, защото професионална реализация вкъщи мъчно може да се реализира.

За други ключът към триумфа се крие в салдото.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР