50% от тока в България се произвежда във въглищни централи.

...
50% от тока в България се произвежда във въглищни централи.
Коментари Харесай

Ще затворим ли въглищните си централи до 2025 година?

 50% от тока в България се създава във въглищни централи. Но до 2025 година, всички те би трябвало да бъдат затворени поради европейска инструкция.

" Методите за възстановяване на качеството на въздуха след изгарянето на газовете от ТЕЦ-овете са един главен въпрос и той се взема решение сполучливо при нашето предпочитание ", уточни геологът доцент Кирил Ангелов в студиото на Bulgaria ON AIR.

Той добави, че да вземем за пример в Китай са известни съоръжения за филтриране на изгорелите газове, които свеждат замърсяването до проценти, които са годни за изгарянето на елементарен газ.

" Това обаче са съоръжения, които са скъпи. Да кажем, че за Бобов дол бяха дадени към 100 милиона, с цел да се направи една такава апаратура за филтриране на въздуха. Това беше по стратегия, която беше осъществена там ", уточни доцент Кирил Ангелов.

От думите му стана ясно, че когато за първи път е чул, че ТЕЦ-овете горят боклуци, не е повярвал, тъй като подготовката на отпадъците и тяхното изгаряне е прекомерно комплицирано нещо.

" Ние не можем сега толкоз бързо да превключим на атомна централа. Ако приказваме единствено за техничното време, е от порядъка на 3-4 години, само че политическото време, икономическите полемики и реализирането на такива планове са вероятни единствено когато имаме задоволително добре проведени екипи, които желаят да осъществят това нещо ", заключи геологът доцент Кирил Ангелов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР