50% от родителите са започнали по-добре да осъзнават трудностите, пред

...
50% от родителите са започнали по-добре да осъзнават трудностите, пред
Коментари Харесай

Карантината повиши уважението към учителите

50% от родителите са почнали по-добре да осъзнават компликациите, пред които са изправени преподавателите. 26% от тях към този момент изпитват по-голямо почитание към преподавателите на своите деца, 15% обаче са разочаровани от гилдията, откакто са имали опция да видят директно по какъв начин се води образованието на децата им. Това демонстрира изследване на Асоциация „ Родители ” до фамилии на възпитаници, направено в първите две седмици от използването на учене от разстояние - посредством онлайн анкета, в която са се присъединили 2145 индивида.

 

Повишено присъединяване

Данните демонстрират, че отдалеченото образование е довело до повишение на присъединяване на родителите в образователния развой: близо 3/4 от далите отговор показват, че вземат участие повече. Те имат по-ясен взор върху образователния развой (52%), знаят повече за образователното наличие (47%), както и за компликациите на децата си (46%). Почти половината родители (44%) показват, че с въвеждането на отдалеченото образование са почнали да поддържат връзка по-често с учителите на своите деца, като повече от една трета споделят с учителите по един път или няколко пъти дневно, а още една трета - сред 1 и 3 пъти на седмица.

По-честото другарство и по-голямото включване на родителите е довело до по-добро схващане на труда на учителите и повече почитание към тях , демонстрира проучването. 50% от всички дали отговор родители декларират, че схващат по-добре компликациите на учителската работа, а 26% показват, че са почнали да изпитват по-голямо почитание към учителите.

От друга страна, по-голямото присъединяване и по-честото другарство с учителите води и до неприятни открития: 1 5% от родителите декларират, че са разочаровани от работата на учителите , като още веднъж тук доминират родителите, които поддържат връзка с учителите по-често от преди. Очевидно присъединяване на родителите може да бъде сериозен коректив за работата на част от учителите и потребна противоположна връзка към учебните екипи за качеството на работата на всеки от членовете им, считат от асоциация " Родители ".

 

Децата са преди всичко

Допитването демонстрира, че макар някои ширещи се внушения, родителите застъпват на първо място ползите на децата си, а не личното си улеснение, споделя от асоциация " Родители ". Запитани за преимуществата на отдалеченото образование, преди всичко те показват, че по този начин учениците получават повече поддръжка от родителите (42% ), н амалява рискът от принуждение и тормоз в учебно заведение (42% ) и по-големия интерес от страна на учениците поради променения формат (34%). Като дефекти са посочени още веднъж преди всичко фактори, които засягат децата: 3/4 от родителите означават неналичието на обществени контакти за децата, а 60% - многото време, прекарвано пред устройствата. Едва по-късно идват неудобствата, свързани с уговорките на родителите: доста време за техническа поддръжка (39%), доста време за надзор на учениците (38%), доста време за преподаване (29%). Част от тези проблеми евентуално са свързани с шоковото въвеждане на отдалеченото образование, само че това ще стане ясно при последващи изследвания, когато първичният безпорядък ще се е уталожил. На напред във времето излизат и дефекти, които също евентуално се дължат на неочакваното нахлуване на отдалеченото образование, само че е допустимо да са свързани и с организацията на образованието в учебно заведение по принцип: 24% от родителите показват като минус неналичието на съгласуваност сред другите учители, които преподават на детето им.

 

Обективност

Проучването демонстрира, че родителите са задоволително справедливи в преценката си за компликациите и пречките пред отдалеченото образование. Като съществени компликации те показват някои справедливи фактори: учениците се разсейват в домашна конюнктура (45% ), родителите нямат задоволително време да оказват помощ на учениците (35%), липса на задоволително устройства в фамилиите (30%).

За родителите, които работят от у дома, комбинирането сред работата и образователния развой на децата е по-трудно (51% по-скоро и доста ме затруднява), в сравнение с за тези, които не престават да не работят от у дома (39% по-скоро и доста ме затруднява). Вероятно това се дължи на дейното замесване в образователния развой на родителите, които са вкъщи, на разпределянето на устройствата сред тях и децата, както и на обстоятелството, че всекидневният график на родителите, които работят от вкъщи, е доста по-променен от този на родителите, които не престават да вървят на работа. Най-значимата разлика сред двете групи е, че родителите, които работят от у дома, нямат задоволително устройства (31% против 16% за неработещите от дома). Този извод може да послужи за коректив на изказванието, че всекидневно учениците, които нямат достъп до устройства, са от фамилии, които нямат отношение към образованието и надлежно да послужи за провеждането на политики за поддръжка на достъпа до обучение за децата от всички фамилии, споделят откривателите.

Когато се стигне до субективните фактори, които основават компликации пред отдалеченото образование, родителите са освен сериозни, само че и самокритични: показват в съвсем идентична степен неналичието на подготовка у учителите и у родителите (26% против 24%), както и неналичието на предпочитание за присъединяване в такова образование както у учителите, по този начин и у родителите (11%срещу 10%).

 

Изводи

Данните за въздействието на отдалеченото образование върху връзките семейство-училище демонстрират, че това, което не съумяха да реализират нито нормативно закрепеното обвързване за почитание на учителя, нито апелите за образование в почитание посредством наказания и рестрикции, се яви като натурален резултат от смяната на изискванията - когато родители и учители се оказаха в обстановка на интензивно и равнопоставено партньорство, разбирането и уважението набъбнаха, регистрират от асоциация " Родители ". Оттам считат, че са нужни следващи проучвания и разбори на процеса, само че даже на този стадий са на мнение, че политиките за възстановяване на връзката сред родител и учители би трябвало да бъдат ориентирани към смяна на изискванията, в които се случва това взаимоотношение. " Да не чакаме идната рецесия , а да вървим към построяването на цялостна учебна политика за работа с родители, обезпечена с запаси като време, възнаграждение и подготовка ", предлагат те.

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР