50 % от инцидентите са с турски и румънски шофьори

...
50 % от инцидентите са с турски и румънски шофьори
Коментари Харесай

Над 200 тежки катастрофи за година у нас



50 % от случаите са с турски и румънски водачи

Всяка седмица у нас става най-малко една сериозна злополука с тежкотоварен камион. Днешният случай на автомагистрала „ Тракия” е шестият подред в рамките единствено на този месец.

Преди дни тир се вряза в две къщи в Златна Панега, два дни по- късно полски камион блокира интернационалния път Е79 за 3 часа.

Последва злополука с румънски водач и тежък случай край Монтана.

Според данните на Министерство на вътрешните работи за предходната година са наложени към 40 000 санкции, на обща стойност над 5 милиона лв.. Събрани са едвам 4% от тях.

Черната статистика на пътя е безпощадна. Само за предходната година случаите с тежкотоварни камиони са над 200. 50 % от тях са с турски и румънски водачи.

„ Когато ти знаеш, че си безнаказан, си разрешаваш да нарушаваш разпоредбите и рано или късно стават инциденти”, декларира Владимир Тодоров от Българската асоциация на потърпевшите при произшествия.

„ Резултатите демонстрират, че те точно тука не съблюдават закона”, разяснява инж. Емил Панчев от Съюза на българските автомобилисти

Причините били доста, отговорните също - от закона, през контрола, до персоналната съвест на водачите.

„ На пътя има чисто турски неточности – не съблюдават условията на един закон за работното време”, разяснява Красимир Лалов от Съюза на превозвачите в България.

Грешките идвали от дългото очакване на българо-турската граница.

„ За да могат да наваксат, стартират да карат бързо в България. По границата има доста алкохол в магазините и по този начин стават проблемите. Един недоспал човек, които има и остатъчен алкохол в кръвта, е опасен”, разяснява Лалов.

„ Закон има, би трябвало да се съблюдава. И когато има подобен инцидент- акции”, разяснява Панчев.

Дори и при акции обаче, практиката демонстрира, че огромна част от санкциите оставали единствено на хартия, тъй като процедурата била тромава.

За съпоставяне - в доста от Европейските страни камионът се стопира от придвижване, а водачът, би трябвало да заплати на място или в най-близката банка.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР