50% от генетично обременените да заболеят от диабет в България

...
50% от генетично обременените да заболеят от диабет в България
Коментари Харесай

Ендокринолог: 50% от предразположените към диабет могат да го предотвратят

50% от генетично обременените да заболеят от диабет в България могат да го предотвратят. Това сподели ендокринологът доцент Малина Петкова при даването на старта на акцията за гратис премерване на кръвната захар в 19 града на страната " Открито за диабета ", съобщи кореспондент на БГНЕС.
" За да реализираме това е належащо да внасяме по-малко калории в организма, т. е. да не се прехранваме с въглехидрати и да увеличим физическата интензивност ", уточни ендокринологът от университетска болница " Лозенец ".
Тя напомни, че заболяването, трансформирала се в пандемията на света, се дължи на заседналия метод на живот, неправилното хранене, тютюнопушенето. Доц. Петкова сподели още, че кръвната захар би трябвало да се мери най-малко един път годишно като до края на месеца това могат да го създадат жителите на 19 града в страната.
„ Много е значимо, когато се откри някакво отклоняване, човек да се обърне към персонален доктор и ендокринолог. Оставено без деяние сходно изобретение води до съдбовни последствия “, съобщи тя и акцентира, че за интервал от 20 години растежът на заболелите от диабет е скочил от 4.6% на 8.3%.
За да държим болестта встрани от нас е належащо да изминаваме по най-малко 10 000 крачки дневно, акцентира доцент Петкова.
Своето равнище на кръвната захар мери лекоатлетката ни Ивет Лалова, която е дипломат на акцията за пета поредна година.
„ Моето обръщение към младежите е, че би трябвало да бъдем здрави, а с цел да бъдем здрави, би трябвало да познаваме тялото си, би трябвало да се грижим за него, би трябвало да вършим едни такива проучвания. Едва 45% от българите го вършат, а би трябвало да се прави един път в годината “, прикани Лалова и предизвести да внимаваме с потреблението на рафинирана захар като акцентира, че тя към този момент не я употребява.
Според нея е задоволително хората да имат едно положително придвижване и уравновесено хранене, което ще им разреши да се хранят с каквото пожелаят и да не се лимитират.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР