50-о юбилейно издание на Световния икономически форум се откри днес

...
50-о юбилейно издание на Световния икономически форум се откри днес
Коментари Харесай

Тръмп и Грета Тунберг сблъскаха речи в Давос

50-о юбилейно издание на Световния стопански конгрес се откри през днешния ден в швейцарския град Давос. Климатични промени, увреждане на околната среда и резистентен свят - това евентуално ще бъдат най-често споменаваните изрази до края на събитието.

Изявите на младата екоактивистка Грета Тунберг и американския държавен глава Доналд Тръмп провокираха максимален интерес. Без да посочват имената си, двамата влязоха в вербален дуел.

В речта си пред форума Тръмп разгласи, че Съединени американски щати процъфтяват, че стопанската система е в ослепително положение, че страната се радва на най-чистите въздух и вода. Похвали комерсиалните покупко-продажби на Вашингтон с Китай, Мексико и Канада и ги даде като образец за търговията през 21 век - подписаните комерсиалните съглашения са почтени и реципрочни, добави той.

Обяви, че страната ще се включи в самодейност за засаждане на 1 трилион дървета. Тръмп сподели още, че не е време за скептицизъм, и че предсказанията за апокалипсис са пресилени.

" Време е за оптимизъм. Страхът и подозренията не се положителни съветници. Време е за големи очаквания и наслада и оптимизъм в дейностите. Време е да прегърнем опциите на утрешния ден. Трябва да отхвърлим предсказанията на безконечните пророци за крах и апокалипсис ", безапелационен бе президентът на Съединени американски щати.

В публиката присъстваше Грета Тунберг и очевидно това беше адресирано към нея, тъй като малко след речта на Тръмп, екоактивистката взе участие в полемика " Избягване на климатичен апокалипсис. "

В личната си тирада пред форума още веднъж беше безпощадна към международните водачи - за една година нищо не е направено, сподели Тунберг. Ние получаваме " празни думи и обещания ". Според нея дейностите за понижаване на температурата в международен мащаб би трябвало да стартират неотложно, а всички, подписали Парижкото съглашение, се провалят в реализиране на заложените е него градус и половина по-ниски температури.

" Никоя политическа идеология или икономическа конструкция не съумя да се оправи с изключителната обстановка, обвързвана с климата и околната среда, и да сътвори обединен и резистентен свят. Защото светът, ако не сте забелязали, сега гори! ", сподели шведката.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР