"50 милиона лева годишно заплаща Здравната каса за интензивното лечение

...
"50 милиона лева годишно заплаща Здравната каса за интензивното лечение
Коментари Харесай

Проф. К. Плочев: Най-голям преразход в бюджета на НЗОК има за интензивно лечение

"50 милиона лв. годишно заплаща Здравната каса за интензивното лекуване на пациентите и това е един от най-големите преразходи в бюджета ". Това сподели за "Хоризонт " по БНР шефът на НЗОК професор Камен Плочев.

"34 милиона са нужни за покриване на новите 13 молекули от Мораториума за медикаментите тази година, а парите ще се обезпечат посредством отстъпките за медикаменти. Няма предел за пациентите, които се нуждаят от лекуване с новите молекули през тази година ", изясни проф. Плочев.

"В обществото погрешно се излезе със мнението, че още веднъж внасяме бариери, като даваме тези молекули на академични клиники. Никой няма да бъде лишен или да бъде разкарван стига клиниката или болничното заведение, която организира това лекуване да дава отговор на критериите, които Касата изисква за подписване на контракт за лекуване на онкологични, хематологични, ревматалогични и други болести.

Освен за медикаменти, максимален преразход в бюджета на Касата има за интензивно лекуване. Когато това се плащаше от Министерство на здравеопазването, разноските за година бяха 8 милиона, а в този момент към Здравната каса коства 50 милиона, защото са скъпи пътеките. Направихме разбор и се откри, че не всеки път се одобряват за лекуване в тези отделения хора, които са в животозастрашаващо положение ", добави пфор. Плочев.

Данните от така наречен пръстов идентификатор не могат да се употребяват без заповед на шефът на Касата, уточни още той, както и посочи, че става дума за 800 000 файла, до които никой не може да стигне. Най-вероятно ще се вземе решение на равнище службите, които управляват персоналната информация и ще бъдат унищожени.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР