50-ият юбилеен конгрес на БСП се съберира днес и утре

...
50-ият юбилеен конгрес на БСП се съберира днес и утре
Коментари Харесай

БСП избира Национален съвет: 1000 кандидати за 150-те места

50-ият юбилеен конгрес на Българска социалистическа партия се съберира през днешния ден и на следващия ден в зала 1 на НДК. Над 800 са делегатите социалисти и над 500 са гостите - близо 40 представители на дипломатическия корпус, кметове, интелектуалци, хора на науката и културата, депутати от Великото национално заседание, представители на парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България ", евродепутати, общински и регионални ръководители на Българска социалистическа партия от цялата страна.

На форума на Българска социалистическа партия ще бъде показан политически отчет, който ще включва доклад на Националния съвет на Българска социалистическа партия и на ПГ на " Българска социалистическа партия за България ". Ще бъде прегледан и доклад на депутатите на Българска социалистическа партия в Европейския парламент, както и доклад на Общопартийната контролна комисия на Българска социалистическа партия. Ще бъде определен Национален съвет на Българска социалистическа партия и ръководител и членове на Общопартийната контролна комисия на партията.

Конгресът на левицата ще прегледа Резолюция против деянията и настъплението на неофашизма и неонацизма в Европа, както и Политическа декларация за развиването на Българска социалистическа партия и целите на нейната политика.

Над 1000 са претендентите за членове на новия Национален съвет

За първи път конгресът няма да избира водач, откакто преди две седмици това се случи с първия директен вътрешен избор. Тогава гласоподаваха близо 54 хиляди от общо 80-те хиляди социалисти, а 80% от участвалите във вота поддържаха Корнелия Нинова. Така че огромната борба на този конгрес ще е за състава на новия Национален съвет. Над 1000 са претендентите за към или под 150-те места. Номинациите за Национален съвет се вършат от делегатските събрания по места с поддръжка на подобаващ брой членове, оповестява " 24 часа ".

По правилник в пленума има и квоти - по един представител от всеки изборен регион, не по-малко от 20% от състава се избира с обособена младежка листа, управлението на парламентарната група, шефовете на Младежкото обединяване, на Обединението на жените-социалистки и на Движението на ветераните. Така общият състав на пленума доближава близо 190 души.

Битката за Националния съвет в действителност ще постави финала на борбата на Корнелия Нинова с вътрешната съпротива . Ако лидерката успее да се наложи и да вкара повече свои хора в бъдещия червен пленум, тя ще си обезпечи поддръжка и комфорт при вземането на решения. А гласът на опозиционерите към този момент ще се чува все по-слабо.

През 4-те години на първия й мандат Нинова нееднократно се оплака, че не може да работи с този състав на Националния съвет. Той я неодобрява в решението да изхвърли президента на ПЕС Сергей Станишев от листата за евроизборите. А неотдавна, след старта на акцията за водач и повишаване на напрежението сред Нинова и заместника й Кирил Добрев, който бе неин главен конкурент, лидерката бе неодобрена в някои значими решения.

Всъщност Националният съвет е органът, който взима значимите решения в Българска социалистическа партия в интервала сред съвещанията на конгреса и дефинира политическата активност на партията. Сред които одобряването на водачите на листи за парламентарните избори, претендентите за президент и вице, и всички останали номинации, които соцпартията прави за държавни постове. Пленумът се взема и решението за присъединяване в изпълнителната власт. По правилник той заседава не по-малко от един път на два месеца.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР