50-и ден на протести в страната с искане за оставка

...
50-и ден на протести в страната с искане за оставка
Коментари Харесай

50-и ден: Пуснаха балони с цветовете на България пред МС, Пловдив блокиран

50-и ден на митинги в страната с искане за оставка на държавното управление и основния прокурор. В София и през днешния ден се организират две демонстрации - митинг в триъгълника на властта и контрапротест пред НДК.

Около 19 ч. обичайно на жълтите павета започнаха да се събират хора. От Отровното трио попитаха още веднъж за какво основният прокурор Иван Гешев живее в Бояна.

По същото време други столичани, които са срещу блокирането на кръстовища, се събраха пред НДК.

Там тече и подписка против блокирането на Орлов мост и Софийския университет и искане за оставка на президента Румен Радев.

 Контрапротест пред НДК
Контрапротест пред НДК
Снимка: bTV

Подготвени са и две подписки, изясни един от уредниците на контрапротеста Николай Колев пред БНР.

" Досега хората се подписваха в сигнала до прокуратурата за осъществени закононарушения, който съответно ще бъде подаден против лицата, които са виновни за всичко това - така наречен Отровно трио, всякакви предприемачи зад граница и други политици. А в този момент желаеме да формулираме елементарното, ясно и съответно искане да бъдат отстранени блокадите ", посочи той.

След 20.30 часа на пл. " Независимост " в небето бяха пуснати балони в цветовете на националното знаме. Протестиращите издигнаха самобитна " Стена на позора ", на която бяха закачени фотосите на премиера Борисов, на Менда Стоянова, на ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева и на Даниела Дариткова.

А от контрапротеста поеха на шествие по бул. " Витоша " до храм " Св. Неделя " с плакати " Радев - срам " и викания " София не е лагер ", " Радев е срам, оставка и затвор ".

Преди това от спонтанна естрада дефинираха акцията си като законна, тъй като имат позволение за провеждането ѝ от Столичната община, прададе БНР.

При " Св. Неделя " участниците в шествието коленичиха в памет на починалите в атентата в църквата, след което потеглиха назад към НДК. Част от тях се насочиха към посолството на Румъния, с цел да не позволен обсада на кръстовището край постройката му.

С изненадваща акция в Пловдив , два часа преди началото на огромния митинг, съдружие БОЕЦ показва неодобрение пред постройката на община Пловдив.

Двайсетина протестиращи се събраха към 16:30 на площад " Стефан Стамболов " и настояха за среща с кмета Здравко Димитров, който считат за виновен за " погрома " върху палатковия лагер предходната седмица, когато са конфискувани палатки и огромен винил, благосъстоятелност на БОЕЦ, които не били върнати.

По-късно пред общината се събраха и други протестиращи с искане за оставка на държавното управление. Тълпата потегли на шествие, което блокира шест основни булеварда.

Мина през кръстовището на Водната палата край Фонтана в града, след това през тунела, блокираха бул. " Цар Борис 3 " и след 21 часа спря на Панаирния мост на мястото на палатковия лагер от предишния четвъртък от северната страна на оборудването. Заградиха го от четири страни и по средата оставиха празно място.

Част от протестиращите седнаха на пътното платно. Един от уредниците съобщи, че " дотук беше шествието, отсам стартира гражданското непокорство ".

 Протестът в Пловдив
Протестът в Пловдив
Снимка: БНР

В Созопол също се състоя шествие - то стартира от остарялата поща в остарелия град и върви към новия град. Към митинга са се присъединили поданици на града и летовници.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР